×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
1 octombrie: Ziua internațională a persoanelor vârstnice


• 1 octombrie 2024, Gabriela DELEANU


În fiecare an la 1 octombrie este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice în vederea promovării drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii, prin incluziune socială, lipsită de discriminare.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice


La mulți ani, dragi seniori!

Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, vreau să exprim respectul și recunoștința noastră profundă pentru toate persoanele vârstnice din județ. Sunteți pilonii comunității noastre, purtători ai tradițiilor, valorilor și înțelepciunii care ne-au călăuzit de-a lungul generațiilor.

Contribuțiile voastre sunt neprețuite și ne amintesc, zi de zi, cât de important este să ne sprijinim unii pe alții. Ne angajăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a vă asigura o viață demnă și liniștită.

Să nu uităm că în spatele fiecărui rid se află o poveste de viață, un sacrificiu și o lecție valoroasă de care ne putem bucura și inspira. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați oferit și continuați să oferiți comunității noastre!

Vă dorim multă sănătate, bucurii și momente de liniște alături de cei dragi! La mulți ani!



Instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106, această zi ai fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

Conform raportului stării de sănătate a populației din România al Institutului Naţional de Statistică (INS) din anul 2021, în România trăiesc peste 3,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8 în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021. Deasemenea numai 26,4% dintre persoanele de 65-74 ani şi 10,0% dintre persoanele de 75 ani şi peste au declarat că au o stare de sănătate bună sau foarte bună. Cu cât vârsta este mai mare, cu atât creşte posibilitatea ca o persoană să sufere de boli cronice, astfel încât proporţia persoanelor de 55-64 ani care suferă de cel puţin o boală cronică trece de 40% (43,4%), iar după vârsta de 65 de ani persoanele care suferă de boli cronice devin majoritare.

În România populația scade și îmbătrânește constant. Estimările arată că în 2050, unul din patru români va avea peste 65 de ani, ceea ce ar putea să ne transforme într-una dintre cele mai îmbătrânite societăți din Uniunea Europeană.

În 2024, această zi este sărbătorită având drept temă "Îmbătrânirea cu demnitate: importanţa consolidării sistemelor de îngrijire şi sprijin pentru persoanele în vârstă din întreaga lume". Aceasta se concentrează asupra îmbătrânirii populaţiei care este o tendinţă globală majoră ce remodelează societăţile din întreaga lume. Speranţa de viaţă la naştere depăşeşte 75 de ani în jumătate din ţările lumii, cu 25 de ani mai mult decât în 1950. Până în 2030, se estimează că persoanele în vârstă vor depăşi numărul tinerilor la nivel global. Această schimbare demografică a transformat în mod semnificativ peisajul îngrijirii, cuprinzând o gamă largă de nevoi pentru sprijin. Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, cererea de servicii complete de asistenţă medicală, îngrijire şi asistenţă socială a crescut substanţial, în special pentru persoanele în vârstă cu diferite afecţiuni precum demenţa.