Consumatorii interesați de perioada reducerilor comerciale nu trebuie să fie creduli și să se bazeze doar pe informațiile primite de la comercianți, ci au obligația să verifice prețurile prin consultarea site-urilor care afișează prețuri comparative pentru același produs, să verifice stocul existent și dacă prețul afișat conține sau nu TVA și include și costul de livrare.
După cum recomandă directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, “pentru a beneficia de aceste reduceri și pentru a le fi respectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor, în special în perioada reducerilor de prețuri. Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dumneavoastră”.
În cazul comenzilor online, verificați în prealabil dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când a fost ales acel bun. De asemenea, atunci când se cumpără din magazinele tradiționale, trebuie verificat la casă dacă prețul fiecărui produs este același cu prețul redus prezentat la raft.
Directorul general Paul Anghel le recomandă cumpărătorilor ca, în cazul în care există unele neclarități, să întrebe consultanții din magazinele tradiționale sau chiar să conecteze comercianții prin telefon sau alte mijloace puse la dispoziție pentru a cere informatți suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Și mai precizează că, înainte de toate, “comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii, oferind, printre altele, următoarele informații: datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc); caracteristicile esențiale ale produsului; prețul cu toate taxele incluse; cheltuielile de livrare, dacă este cazul; modalitățile de plată și de livrare; perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs; funcționalitatea, compatibilitatea și interoperabilitatea bunurilor cu elemente digitale, a conținutului digital și a serviciilor digitale; existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului”.
Verificați dacă există un “lacăt” în bara de adrese
Pentru siguranța contului consumatorului, când dorește să achiziționeze online cu plata prin card bancar, acesta trebuie să caute "https" în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bara de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. Și, încă o recomandare: în cazul plăților făcute cu cardul, nu trebuie transmise niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre și alte parole bancare, dacă se primește orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care se solicită acest lucru, pentru că mai mult ca sigur este vorba despre o încercare de fraudă.