Zilele acestea Asociația Transplantaților din România (A.T.R.) a lansat oficial și în țara nostră campania “Rinichii tăi sunt O.K.?” un proiect național ce are ca scop informarea și conștientizarea privind importanța diagnosticării precoce a Bolii Cronice Renale (B.C.R.).
Campania este aliniată inițiativei globale World Kidney Day (WKD) și își propune să aducă în atenția populației riscurile bolii cronice de rinichi dar și importanța colaborării cu medicul de familie în vederea diagnosticării precoce, dar și metodele de prevenție a acesteia.
În perioada martie 2025 - martie 2026, pacienții se pot adresa medicului de familie pentru a beneficia de prescripții și sfaturi competente în ceea ce privește lista analizelor ce trebuie făcute pentru a afla dacă rinichii lor funcționeză corect.
“Majoritatea membrior Asociației Transplantaților din România sunt pacienți cu B.C.R. fază terminală tratați prin transplant renal sau dializă, așa că știm foarte bine ce înseamnă că după ce ai văzut că ești sănătos, nu te-a durut nimic, brusc într-o zi nu te-ai simțit bine, ai mers la medic și ai aflat cu stupoare că funcția rinichilor tăi nu mai are nicio rezervă și că ai nevoie de dializă sau de transplant ca să supraviețuiești. Ne dorim ca, cât mai puțini dintre conaționaliii noștri să ajungă în situații similare și acesta este motivul pentru care lansăm această campanie. Dacă boala este depistată în fază incipientă, evoluția medicinei dă șansa stopării sau încetinirii acesteia, ceea ce este esențial pentru calitatea vieții pacientului“, a declarat dl Gheorghe Tache, Președinte A.T.R.
Campania benficiază de sprijinul Societății Române de Nefrologie, Societății Naționale de Medicina Familiei, prcum și a altor organizații și instituții din domeniul sănătății, dar nu numai și va fi susținută pe toată perioada derulării ei prin distribuirea de materiale educaționale în format fizic și online, organizarea de sesiuni de informare la nivel național în diferite medii, seminare de comunicare și promovare a mesajelor campaniei pe rețelele de socializare și mass-media.
La nivel global, aproximativ 850 de milioane de oameni sunt afectați de boala cronică de rinichi care constituie una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate. În România, numărul pacienților cu B.C.R. este în continuă creștere, multe cazuri fiind diagnosticate tardiv, când opțiunile de tratament rămân dializa (cca 15.000 de pacienți în programul de dializă în anul 2024) sau transplantul renal (cca 4000 de transplanturi funcționale în anul 2024).
În stadii precoce nu apare niciun semn sau simptom specific și boala nu poate fi diagnosticată dect dacă pacientul face analize. Diabetul zaharat este principala cauză de boală cronică de rinichi, alți factori de risc constituind și hipertensiunea arterială necontrolată, obezitatea, vârsta mai mare de 60 de ani, istoric familial de boli renale, boala polichistică renală, hipertrofia de prostată, litiaza renală (pietre la rinichi), infecții cronice de rinichi ș.a.
Pentru detalii suplimentare se poate accesa site-ul
www.e-transplant.ro.