Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila a organizat, în data de 4 aprilie 2025, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Primăriei Municipiului Brăila, cea de a XVI-a ediţie a Concursului Naţional de Pian „Virtuozii” care, începând cu acest an, a devenit Concursul Național de Interpretare „Ioana Maria Lupașcu”.
Cu această ocazie, pe lângă secțiunea pian, instrumentul care a consacrat-o pe Ioana Maria Lupașcu drept marea artistă supranumită „Ricca di Virtuosita”, s-a creat o nouă secțiune de interpretare muzicală, dedicată viorii.
Această ediție deosebită a concursului a avut parte de două jurii, unul pentru secțiunea pian, ale cărui membre au fost Conf. Univ. Dr. Cristina Andra Răducanu – președintele juriului, Lect.Univ.Dr. Mihaela Pavel și Prof. Gabriela Irina Gogoncea, și cel de-al doilea pentru secțiunea vioară, compus din Prof. Iosif Cojocaru – președintele juriului, Prof. Alexandra Acatincăi și Prof. Doina Elena Zaharia.
La concurs au participat în total 97 de concurenți, 77 la secțiunea pian și 20 la secțiunea vioară, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, provenind de la școlile populare de arte, palatele copiilor, școlile de muzică din sistem privat și liceele de arte din Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, dar și din Chișinău, Republica Moldova.
Trofeul Secțiunii Pian a fost obținut de Ilie Miruna Nicoleta, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, profesor Galina Cojocari, și fostă elevă a Școlii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu”, clasa de pian a doamnei profesor Laura Vioara Vermeșan.
Trofeul Secțiunii Vioară a fost obținut de Buescu Teodor-Nectarie, elev în clasa a X-a la Colegiul National de Muzică „George Enescu” București, profesor Alexandra Acatincăi.
În total au fost acordate 2 trofee, 34 de premii I, 39 de premii II, 19 premii III, 3 mențiuni și 9 premii speciale.
Festivitatea de premiere a avut loc la Casa Tineretului Brăila, iar în deschidere publicul s-a putut bucura de un recital extraordinar de vioară și pian susținut de Diana Jipa și Ștefan Doniga, deținătorii titlului Guiness World Records pentru „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”.
Magazinul Muzica Brăila, partener al Concursului Național de Interpretare „Ioana Maria Lupașcu”, a oferit, de asemenea, un număr de premii: un set de 4 volume „Istoria Muzicii Universale”, autor Ioana Ștefănescu, editura Grafoart; un metronom mecanic Thomann 330, o contrabărbie Artino, modelul SR-9; un set de corzi de vioară Thomastik superflexibile.
Premianții au mai primit și o selecție de partituri în copie, donate de familia Ioanei Maria Lupașcu.