Miercuri, 4 decembrie, Centrul de Detenție Brăila-Tichilești a organizat activitatea "Participarea în cadrul unei întâlniri comune organizate la nivel local, regional de către unitățile subordonate ANP în vederea diseminării modelelor de bună practică în domeniul Reintegrării Sociale a persoanelor private de libertate", activitate componentă a Strategiei Naționale de Reintegrare Socială și care a fost planificată în parteneriat cu Asociația Terre des Hommes.
Fiind pe final de an și foarte aproape de intrarea în noul an, activitatea a marcat configurarea Planului anual de management, cu planificarea obiectivelor manageriale și parcurgerea pașilor în vederea realizării acestora dar și analiza gradului de îndeplinire a obiectivelor anuale și planificarea celor viitoare, din noul an.
Activitatea a reunit 17 parteneri ai
Centrului de Detenție Brăila-Tichilești, reprezentanți ai instituțiilor implicate în implementarea strategiei, spre final de an 2024:
Direcția Asistență Socială Brăila; Terre des Hommes; Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila; Serviciul de Probațiune Brăila; Direcția Generală Asistență și Protecția Copilului Brăila; Biblioteca Județeană " P.Istrati" Brăila; A.N.M.R.F. "Louis Pasteur" Brăila; Organizația "Trebuie" Brăila, Serviciul Umanitar Penitenciar; Fundația "Stânca Veacurilor"; Agenția Județeană de Ocupare a Forțelor Muncă Brăila, reprezentanți ai presei locale și naționale.
Specialiști ai serviciului social Reintegrare Socială din cadrul Centrului de Detenție Brăila-Tichilești au gestionat etapizat dezbaterile, care au cuprins:
Diseminarea tuturor activităților din Planul național de implementare a H.G.430/2020; Promovarea exemplelor de bună practică derulate la nivel local ce presupun colaborarea interinstituțională; Sensibilizarea comunității locale cu privire la importanța implicării comunității locale în prevenirea infracțiunilor și serviciile acordate în sprijinul reducerii riscului de recidivă.
Iar
reprezentanții instituțiilor partenere au exprimat opinii legate de
acțiunile derulate în comun cu Centrul de Detenție Brăila-Tichilești, analiză swot ale acestor acțiuni de-a lungul celor patru ani, limite în implementarea acestor obiective, importanța colaborărilor interinstituționale, rezultatele pe termen lung și scurt a colaborării, resursele financiare de multe ori insuficiente pentru a duce la îndeplinire în totalitate obiectivele aspectate, motivația umană pozitivă a fiecăror echipe din instituțiile partenere, rezistență la schimbare a unor categorii de persoane, stăruința de care au dat dovadă angajații din serviciul reintegrare al Centrului, implicarea continuă într-un ritm activ-participativ al angajaților din unitățile penitenciare, deschiderea și implicarea constantă a unor fundații și asociații în procesul de reintegrare postliberare a foștilor condamnați, implicarea timidă a familiilor persoanelor custodiate, sprijinul bisericii ortodoxe prin Episcopia Dunării de Jos Galați, deschiderea unităților de învățământ pentru colaborare.
Dotări de excepție, de ultimă generație, în Atelierul FABLAB
În cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia să viziteze atelierul FABLAB dotat cu imprimante 3D și să asiste la confecționarea unor obiecte prin intermediul acestei tehnologii, obiecte care sunt confecționate de persoanele internate, desigur sub supravegherea și îndrumarea specialistilor Centrului. Iar unele dintre obiectele printate 3D au fost oferite de către gazde tuturor invitaților.
Aprecierile participanților
Concluziile la final de activitate au fost acelea că se vor continua colaborările și în anul următor, s-au schițat bazele unor proiecte noi în scopul schimbului de experiență între generații diferite, dar și facilitarea reintegrării sociale a minorilor și tinerilor care au executat o măsură privativă de libertate.
Toți participanții au apreciat atât acțiunea în ansamblul ei ca fiind "extraordinară", "de suflet", "deosebită", dar și efortul depus de personalul din Reintegrare Socială al Centrului de Detenție Brăila-Tichilești. Un moment surpriză, cultural-religios
Și tot la finalul activitații, gazdele au oferit participanților la eveniment o surpriză concretizată într-un moment cultural-religios intitulat
"Bucuria Crăciunului", sub coordonarea preotului capelan al unității. Momentul a constat într-o suită de colinde și versuri, interpretate de un grup de persoane private de libertate, și a fost unul de suflet, care a trezit emoții și plăcute sentimente în inimile celor prezenți la activitate.
Foto-reportaj realizat de Marius DINCĂ