×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.7790
4.9749
Ziar Braila
Fără paracetamol și metformin în farmacii?


• 14 noiembrie 2024, Adriana BURLACU


Farmaciile din întreaga țară ar putea să nu mai aibă spre vânzare Paracetamol și Metformin (considerat cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet) din cauza blocajelor legislative și administrative. De altfel, producătorii români de medicamente generice au lansat o scridoare deschisă prin care atrag atenția că, fără măsuri urgente, pacienții vor rămâne fără acces la tratamente de bază sau vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru ele, iar autoritățile vor pierde ocazia de a realiza optimizări bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.

Simona Cocoș, președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a precizat într-un comunicat de presă remis cu acest prilej că „Birocrația nu poate justifica pierderi de vieți sau de resurse financiare. Solicităm autorităților competente, Ministerul Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislația, astfel încât pacienții să aibă acces mai rapid la medicamentele generice și biosimilare. în acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienți. într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate și în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienților la medicamente cu prețuri mai mici este o măsură necesară și urgentă”.

De asemenea, oficialii din cadrul APMGR sunt de părere că Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este „cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice și, implicit, pacienților, din cauză că aceasta impune taxe noi.

„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% românești și/sau asupra unor linii de producție și va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, amenințând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariția Paracetamolului și a Metforminului - cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea prețurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătății”, se mai precizează în cadrul comunicatului de presă.

În cazul Paracetamolului, pentru că avem de a face cu un medicament cu preț nereglementat, impactul directivei va fi o creștere a prețului cu 45% care va fi suportată integral de pacienți. În schimb, pentru Metformin, „prețul ar trebui să crească cu 48%, însă fiind vorba despre un medicament cu preț reglementat de stat, probabil va fi retras din piață, nemaiputând fi sustenabil”, au precizat oficialii APMGR.