• 27 iunie 2024, Adriana BURLACU
Vremea călduroasă din ultima perioadă a afectat destul de mulți brăileni, și nu doar pe cei care au fost diagnosticați cu anumite afecțiuni grave. Temperaturile ridicate pot afecta pe oricine, inclusiv pe persoanele sănătoase și în formă, mai ales dacă aleg să facă exerciții fizice intense la temperaturi ridicate sau dacă au consumat alcool în soare toată ziua.
În cazul epuizării de la căldură pot apărea: o senzație de leșin sau amețeală; transpirație în exces; piele umedă și lipicioasă; senzație de greață și vărsături; crampe musculare. În schimb, insolația se manifestă prin senzație de dezorientare; absența transpirației; temperatura corpului de peste 40 de grade, piele fierbinte și uscată; senzație de greață și vărsături; pot apărea convulsii și pierderea stădii de conștiență. Copiii mici, care s-ar putea să nu fie în măsură să explice cum se simt, pot deveni moleșiți și somnoroși.
După cum susțin cadrele medicale, epuizarea de căldură se poate transforma rapid în insolație, care este o urgență medicală. Aceasta înseamnă că organismul nu mai poate face față căldurii și că temperatura corpului crește prea mult.
Specialiștii recomandă în acest caz să obțineți de urgență ajutor medical.
Persoanele în vârstă și sugarii mici, precum și persoanele cu afecțiuni medicale pe termen lung, sunt deosebit de expuse riscului, spun specialiștii.