×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5871
4.9768
Ziar Braila
Eveniment organizat de Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila
Analiza impactului noilor modificări legislative în domeniul relațiilor de muncă


• 24 iulie 2024, Adriana BURLACU


În urmă cu câteva zile, Brăila a găzduit evenimentul organizat de Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, eveniment în cadrul căruia au fost discutate și analizate aspecte privind impactul noilor modificări legislative în domeniul relațiilor de muncă.

Corneliu Bențe - președintele Uniunii Naționale a Experților in Legislația Muncii si prof. univ. dr. Alexandru Țiclea au prezentat specialiștilor în resurse umane, profesioniștilor, reprezentanților angajatorilor, provocările actuale ale legislatiei și posibile soluții.

Pe agenda de lucru s-au mai aflat și alte subiecte “fierbinți”, precum modificările recente ale Codului Muncii, implementarea noilor reglementări europene, aplicarea salariului minim pe economie, calculul duratei perioadei de preaviz, reglementari legale privind contractul individual de munca cu timp parțial, inițierea negocierii colective. Au fost atinse și multe dintre problemele legate de formarea profesională și dezvoltarea competențelor angajaților, având în vedere evoluțiile rapide ale pieței muncii.

“Prin aceste dezbateri și schimburi de opinii, Uniunea Națională a Experților în Legislația Muncii și-a propus să contribuie la crearea unui cadru legislativ mai eficient și adaptat nevoilor actuale ale angajaților și angajatorilor din România. În continuarea întâlnirii, au fost prezentate și studii de caz relevante pentru a ilustra diverse probleme și soluții din practică, fiind subliniata importanța unei colaborări strânse între instituțiile statului și mediul privat pentru a asigura aplicarea corectă și unitară a legislației muncii”, au precizat reprezentanții ITM Brăila..

În încheiere, cei prezenți au stabilit câteva direcții de acțiune pentru perioada următoare, cum ar fi organizarea de sesiuni de informare și training pentru angajați și angajatori privind noile reglementări în domeniul muncii; promovarea unui dialog social constructiv între toate părțile implicate în relațiile de muncă; inițierea unor propuneri legislative care să răspundă nevoilor actuale ale pieței muncii și să protejeze mai bine drepturile angajaților.

După cum au concluzionat toți cei prezenți la această întâlnire, aceasta poate fi considerată drept un pas important în eforturile de modernizare și eficientizare a legislației muncii în România, fiind subliniată necesitatea continuării acestor discuții și colaborări, pentru a asigura un mediu de muncă echitabil și sigur pentru toți actorii de pe piata muncii.