×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5516
4.9774
Ziar Braila
Ritualul ceaiului, la rușii lipoveni din Brăila


• 19 noiembrie 2024, Adriana BURLACU


Ritualul ceaiului a fost tema unei activități aparte care s-a desfășurat la sediul Comunității Rușilor Lipoveni Brăila. Cu acest prilej, au rostit alocuțiuni Silviu Feodor, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România; prof. Maria Milea, președintele CRL Brăila și prof. Ana Oprea, secretar al CRL Brăila.

De asemenea, Camelia Hristian, șef Serviciul Relații cu Publicul, coordonatoarea Centrului Diversității Culturale al Muzeului Brăilei „Carol I” a susținut prezentarea „Rușii lipoveni din Brăila, în contextul evoluției orașului”. Printre cei care au mai răspuns prezent, și s-au implicat în această activitate s-au aflat și Pavel Tudose, scriitor și jurnalist; prof. Toni Marțian, poet; Gheorghe Cîrnu, epigramist, membri ai CRL Brăila. De asemenea, au susținut programe artistice: grupurile „Tihii Dunai” și „Dunaiskie rozâ” ale CRL Brăila, grup de copii coordonat de prof. Svetlana Stan, Ansamblul „Esaul” coordonat de Simion Ason, prof. Radu Adrian Artamon și alți membri ai CRL.

“Obicei arhaic, ritualul ceaiului se practică și în zilele noastre, cu ocazie sau fără, cu scop sau fără, este omniprezent în familiile de ruși lipoveni și în zilele noastre și reunește în jurul mesei membrii familiei, prietenii, fiind un prilej de recăpătarea a forțelor după o zi de muncă sau un mod de socializare. Ceaiul niciodată nu se bea fără o gustare, un dulce pregătit în casă, dulceață, miere de albine, bomboane, zahăr cubic și poate fi înnobilat cu lapte, vin dulce, bucăți de fructe, siropuri diverse pregătite în casă. În fiecare an CRL Brăila organizează, în perioada toamnei târzii, o activitate interactivă pentru promovarea și perpetuarea acestui obicei. Și în acest an s-au reunit în jurul samovarului cu ceai, în jur de 100 de persoane de toate vârstele și categoriile sociale, într-o împletire armonioasă a plăcutului, prin delicii pregătite de gospodinele noastre (membre în ansamblul Tihii Dunai sau comitetul local al CRL Brăila) plăcinte cu mere, bostan sau brânză, pâine de casă, sau provenite de la antreprenorii noștri etnici care le pregătesc după rețete vechi păstrate cu grijă: zacusca de vinete, salată de icre, pește afumat sau marinat, cu momente artistice, literare, alocuțiuni ce evoca istoria și obiceiurile locului, cu snoave, povești, amintiri, evocate de seniorii noștri”, au precizat reprezentanții CRL Brăila.