×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5814
4.9747
Ziar Braila
Exercițiu tactic al ISU la Spitalul Clinic Județean de Urgență, Pavilionul B


• 30 octombrie 2024, Adriana BURLACU


În urmă cu câteva zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila a desfășurat un amplu exercițiu tactic la Spitalul Clinic Județean de Urgență, pavilionul B, pentru a testa capacitatea de intervenție în fața unui incident radiologic și a unui incendiu major. Exercițiul a fost unul desfășurat în parteneriat cu structurile de intervenție de urgență local și prin situațiile ipotetice puse în practică a pus la încercare reacția rapidă și coordonarea echipelor implicate, demonstrând profesionalismul, pregătirea și devotamentul tuturor celor prezenți.

Scenariul exercițiului a fost structurat pe două situații distinct care au avut drept scop crearea unei provocări ample pentru forțele de intervenție. Prima situație a presupus o defecțiune majoră la instalația electrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență, pavilionul B, care a condus la supratensiunea unui aparat radiologic din Laboratorul de Radiologie. Exercițiul mai prevedea faptul că în urma acestei defecțiuni, exista riscul unei expuneri la radiații pentru cei aflați în laborator, inclusiv personalul medical și pacienți. Mai mult, în aceeași zonă, a fost simulat și un incendiu izbucnit în depozitul de materiale al farmaciei spitalului, amplasat în apropierea laboratorului radiologic și a saloanelor secției de Hematologie. Incendiul s-a extins pe o suprafață de aproximativ 20 mp, generând o cantitate semnificativă de fum și monoxid de carbon, îngreunând astfel intervenția și creând un pericol major pentru vizibilitate și siguranța personalului medical și a pacienților.


Exercițiul a pus în valoare și colaborarea dintre structurile implicate

În fața acestei situații complexe, personalul din dispeceratul ISU Brăila a arătat că este bine pregătit și a acționat rapid pentru a alerta toate forțele disponibile și pentru a raporta inspectorului șef detaliile evenimentului. Planul Roșu a fost activat, iar prefectul județului Brăila și reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență au fost informați despre incident. Mai apoi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila a intervenit cu o autospecială de primă cercetare și evaluare CBRN, două autospeciale de stingere, o autospecială pentru transportul personalului și al victimelor multiple, precum și o ambulanță de urgență. De asemenea, Serviciul de Ambulanță Județean Brăila a mobilizat două ambulanțe pentru a susține echipa medicală, iar Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul Județean de Jandarmi au trimis echipaje pentru a menține ordinea publică și a facilita accesul rapid la locul intervenției.

Un rol important în desfășurarea exercițiului l-au avut și echipele de voluntari ale Crucii Roșii – Filiala Brăila, coordonate de Focșa Florica, care au contribuit activ la salvarea victimelor și acordarea primului ajutor.

Pentru o intervenție coordonată, Grupa Operativă condusă de inspectorul șef, colonelul Ion Cristian, a fost mobilizată și s-a deplasat la locul evenimentului, unde a supravegheat activitățile tuturor echipelor implicate. Pe această cale, col. Ion Cristian a menționat importanța exercițiului pentru evaluarea și consolidarea capacității de intervenție a forțelor ISU Brăila, menționând că toate structurile de cooperare au acționat conform planurilor tactice stabilite: „Am desfășurat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren la Spitalul Clinic de Județean de Urgență, Corpul B, exercițiul la care au participat structurile cu care colaborăm de obicei – Serviciul Județean de Ambulanță, IPJ Brăila, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Crucea Roșie. Apreciem că în acest exercițiu au fost exersate toate procedurile de intervenție, în special prin risc radiologic și risc de incendii.”

Acest exercițiu a pus în valoare și colaborarea dintre structurile implicate, în vederea protejării și evacuării persoanelor aflate în pericol și a menținerii unui flux informațional-decizional rapid și eficient. Fiecare echipă și-a respectat rolul stabilit în scenariu, reușind astfel să creeze un răspuns bine coordonat și sigur, esențial în situații reale de urgență.


Un model de eficiență și cooperare

Întreg exercițiul a fost unul care s-a derulat ireproșabil. Astfel, echipele ISU s-au concentrat pe stingerea incendiului și protejarea secțiilor învecinate, în timp ce voluntarii Crucii Roșii au acordat primul ajutor, ajutând la efectuarea triajului victimelor și transportul acestora la Unitatea de Primiri Urgențe. Efortul conjugat al structurilor a reușit să demonstreze o capacitate de intervenție ridicată, reușind să prevină amplificarea riscurilor și să își îndeplinească misiunea cu succes.