• 14 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
Lansarea volumelor „Documente privind istoria Brăilei. Răspunsurile la Chestionarele Densușianu, pentru județul Brăila”, editori: Zamfir Bălan, Costin Croitoru și „Unelte și arme de piatră, corn și os din colecția Muzeului Brăilei „Carol I”, autori: Cristian Schuster, Loredana Nițu, Monica Mărgărit, Costin Croitoru - apărute la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I” este programată să aibă loc joi, 14 noiembrie, ora 13.30, la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, sala „Grigore Vieru”. Vor rosti alocuțiuni, cu acest prilej, conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”; dr. Stănică Pandrea, șef Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare; conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător - Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare.
înființată în 1995, Editura „Istros" a Muzeului Brăilei „Carol I” are acum un portofoliu valoros. Pentru unii este mult, pentru unii este puțin, însă Editura „Istros" nu și-a propus o competiție cu instituții care au ca activitate preponderentă producția de carte. Ca o continuare a tradiției librăriei „Istros" în planurile editurii și-au făcut loc încă de la început publicarea rezultatelor propriilor cercetări. Alături de acestea s-a considerat o datorie republicarea revistei „Analele Brăilei”. Prin ediția anastatică, Muzeul Brăilei „Carol I” a reamintit comunității ca exista o revistă de cultură regională la Brăila încă din perioada interbelică. Revista, fondată în 1929, a fost prima publicație care a popularizat adevăratele valori brăilene cu ajutorul unor nume care au rămas adevărate repere în cultura românească: Nicolae Iorga, George Călinescu, Dumitru Panaitescu - Perpessicius ș.a. Continuarea „Analelor Brăilei" a devenit o datorie de onoare. Studii, materiale și piese de patrimoniu atent selectate au umplut constant paginile astfel încât, în scurt timp, s-a depășit aspectul binecunoscut al unei reviste, adesea ea cuprinzând peste 300 de pagini.
Editura este, după cum se vede, unul dintre mijloacele prin care Muzeul Brăilei „Carol I" vine în întâmpinarea publicului său și prin care valorifică, totodată, patrimoniul cultural local și național. „Istros" publică rezultatele cercetărilor realizate de specialiștii Muzeului Brăilei „Carol I" și colaborează cu autori din alte instituții din țară și din străinătate. Colaborarea cu Editura Muzeului Literaturii Române a dus la inițierea cercetării fondului Vasile Băncilă, peste 3000 de pagini din opera marelui brăilean ajungând apoi să fie tipărite.
Notorietatea dobândită de Editura „Istros” de-a lungul timpului este cea care a permis ca numele ei sa apară alături de cel al Editurii Academiei Române pe coperta unor volume de interes european ducând în acest fel renumele Muzeului Brăilei „Carol I" dincolo de granițele României.
Editura „Istros” este și va continua să fie unul dintre cele mai puternice instrumente de promovare pe plan național și internațional a imaginii Muzeului Brăilei „Carol I" și a județului Brăila, dar și a imaginii României.