×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Se intră în faza de pregătire înainte de viitura pe Dunăre


• 26 septembrie 2024, Adriana BURLACU


Videoconferință cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele traversate de Dunăre pentru stabilirea măsurilor preventive și de intervenție necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creșterea debitelor fluviului.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că în țara noastră se intră în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. În acest scop, a cerut autorităților să acționeze din timp, pentru a evita să se întâmple adevărate drame, precum inundațiile din județul vecin, Galați.

"Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galați, aici știm că vine viitura și știm că este o situație la care trebuie să fim foarte atenți asupra ei și putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim și să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorități să fie luate prin surprindere, pentru că știm că vine viitura", a declarat Arafat, în timpul unei videoconferințe cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din județele traversate de Dunăre - Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați și Tulcea. Aceasta a avut drept obiectiv stabilirea măsurilor preventive și de intervenție necesare pentru gestionarea riscurilor legate de creșterea debitelor fluviului.

Pe această cale, Arafat a mai adăugat că datele pe care le-a primit de la Ministerul Mediului și Apele Române arată că nu ar trebui să fie probleme. "De acum înainte de apare vreun cod undeva, stabiliți toate planurile pe care le veți avea, activați planurile, vedeți pregătirea pentru evacuare, localitățile - e posibil să se dea ordin de evacuare - să fie pregătit, de unde aduceți mijloacele, cum ajutați. Pregătiți populația să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuță, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Chiar dacă șansele sunt minime, trebuie ca autoritatea locală să explice populației din comune, din sate cum trebuie să se comporte în caz de ordin de evacuare. Nu așteptați până în ultima secundă. Dacă considerați că este un pericol, un risc, luați măsurile din timp. Dacă știm că viitura vine și există un risc, mai bine evacuăm o zonă și revenim, decât să ne trezim că trebuie să evacuăm când apele se ridică și când cresc apele în zona respectivă", a mai adăugat șeful DSU. În plus, s-a făcut recomandarea ca toate inspectoratele pentru situații de urgență trebuie să ceară sprijin din timp, iar acolo unde este cazul, populația să fie informată din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine și să conțină indicații clare.

În plus, Raed Arafat a mai ținut să atragă atenția asupra situației persoanelor cu dizabilități, imobilizate la pat, care trebuie identificate și care, în caz de nevoie, trebuie evacuate din timp.