×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3734
4.9772
Ziar Braila
Un numitor comun în activitatea Consiliului Județean și a Primăriei Brăila:
“Tot ceea ce s-a făcut în ultimii patru ani a fost numai pentru nevoile brăilenilor și numai în folosul acestora”
afirmă dl președinte Flancisk Iulian CHIRIAC


• 16 martie 2024, Stan MUNTEANU


La sediul Consiliului Județean Brăila a avut loc, joi, 14 martie, o întâlnire a conducerilor celor două dintre cele mai importante unități ale administrației brăilene - Consiliul Județean și Primăria Brăila, reprezentate prin domnii Francisk Iulian Chiriac și Marian Dragomir, președinte, respectiv primar, cu reprezentanți ai mass-media brăileană. Un prim aspect: ca și alte întâlniri cu presa ale conducerilor celor două instituții și aceasta a debutat sub semnul sincerității, al dorinței de a informa cetățenii Brăilei cu cele mai importante aspecte din viața județului, a Brăilei a Primăriei Brăila, orașelor și localităților brăilene.

A fost un dialog deschis, în care, în mod firesc reprezentanții presei au pus întrebări, iar cei ai administrației au dat răspunsuri, însoțite de cifre și explicații lămuritoare. Desigur, au mai fost abordate și alte teme, social-politice îndeosebi.


Infrastructura rutieră, străzile și bulevardele brăilene, domeniul Sănătății…
Francisk Iulian Chiriac… au constituit principalele repere abordate la întâlnire. Și primele informații în acest sens au fost oferite de dl Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean.
- Aș dori să ofer unele informații succinte în domeniul infrastructurii rutiere: un domeniu care, în pofida unor dificultăți inerente ne-a oferit însă și satisfacții. În perioada cuprinzând anii 2020 și până în prezent județul nostru a avut de împlinit un program de realizare a 300 de kilometri drumuri asfaltate, cuprinzând practic toate cele mai importante artere rutiere care străbat orașele și localitățile rurale din județul nostru.
- Care a fost valoarea fondurilor alocate?
- Peste 450 milioane de euro. Îndeosebi cu bani europeni, dar și din surse interne. Aproape 136 milioane de euro.
- Cât s-a realizat din acest proiect?
- Aproape 90%, adică 260 km, iar până la sfârșitul acestui an, vom încheia și restul de 40 km.
- Ce noi elemente de infrastructură rutieră mai figurează în agenda de lucru a Consiliului Județean?
- Suntem în fază avansată cu artera Trans-Regio, și ne dorim să abordăm demararea în forță a șoselei Brăila - Focșani. Desigur în paralel cu finalizarea și altor proiecte de infrastructură cu caracter local…


Vești bune din Sănătate

În acest domeniu care a (mai) trecut și prin unele suferințe în acești ani s-au întâmplat și se întâmplă și lucruri notabile. Întâi că în câteva săptămâni va fi finalizată Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), ce se va muta astfel într-un spațiu complet modernizat. O mare realizare e faptul că în ceea ce privește construcția unui nou spital, din cele 207 proiecte, Brăila s-a situat pe locul 2 la nivel național pe lista de proiecte! În derulare se află și alte proiecte în Sănătate. Din nefericire, trebuie s-o recunoaștem deschis că investițiile derulate au mai fost uneori umbrite și de comportamentul unor angajați din Sănătate, care au mai ”uitat”că oamenii nu vin la spital de dragul de a veni, ci pentru că trebuie să-și rezolve problemele proprii de sănătate. Dar despre asta vom aborda lucrurile cât de curând, ne promite dl președinte Chiriac.


“Am trecut și încă trecem prin destule greutăți, dar o facem cu gândul sincer de a primeni cu totul fața Brăilei…”
ține să precizeze ferm, dl Marian Dragomir, primarul Brăilei
Marian Dragomir, Primarul BrăileiDe cel puțin doi ani - și vedem asta cu toți cei care trăim azi în străvechea noastră cetate Brăila aproape că a devenit un vast, cuprinzător șantier. Metaforic vorbind aș spune că Brăila este împărțită în două părți imaginare. De-o parte au fost zeci de străzi, de artere brăzdate de zeci de utilaje care lucrează, îndrăznesc să afirmăm, cu destulă pricepere și hărnicie, de partea cealaltă un primar ferm în deciziile sale de a nu ceda în fața greutăților și de a duce lucrurile cu bine la capăt.

În acest răstimp, au fost finalizate multe proiecte, afirmă dl primar Dragomir. S-au asfaltat multe străzi în cartierele Brăilei în Vidin, Viziru, în Călărași IV, în Brăilița și Pisc. S-au finalizat și se lucrează și-n continuare la finalizarea lucrărilor pe unele străzi din cartierul Chercea. Există un mare volum de lucrări în derulare - îndeosebi modernizări - în zonele Gară- Autogară, dar și în Hipodrom și Obor.

Un mare șantier, cu ramificații se desfășoară încă pe bulevardele Cuza și Calea Galați, pe strada Baldovinești, de la Pod la Dorobanți.
- Dacă  sunt dificultăți?
- Sunt și încă destule. Un prim exemplu ar fi faptul că atunci când s-au făcut unele săpături în diverse zone, au dat peste niște conducte de gaze vechi de peste 70 poate 80 de ani, care ne-au ținut pe loc, fiindcă nu existau și schițe.
- Ce se poate spune despre strada Carantinei, pe care circulă zeci de mașini și utilaje?
- Această stradă va fi modernizată complet și pregătită pentru trafic eficient, civilizat, ultima. În prezent suntem axați pe continuarea și definitivarea lucrărilor pe Calea Galați.
- S-au întreprins multe lucrări în parcuri, la locuri de joacă pentru copii.
- Vom continua lucrările în Parcul Monument, prin defrișarea boscheților din spatele Spitalului Județean. Pot să-i asigur pe brăileni că Parcul Monument, cu zona adiacentă va fi total primenit, cu alei noi, cu zone spațiate special pentru popularea cu căprioare și cerbi lopătari. Există deja un caiet de sarcini pentru derularea cu fonduri europene și de la Buget a unor astfel de amenajări modernizate întrutotul, care să includă alei de promenadă, cu băncuțe, iluminat public din 50 în 50 de metri cu lămpi de 150 wați.
Insistând pe un astfel de proiect, dl primar Dragomir a ținut să adauge: “Vor fi desfășurate trei zone: cu spații de populare pentru cerbi și căprioare, cu amenajări de hrănitori, cu alei, apoi două zone pentru vizitatori care pentru o sumă modică, pot participa la hrănirea efectivelor. Bineînțeles totul va fi monitorizat, cu camere de luat vederi și mijloace de siguranță…”
Desigur în dialogurile purtate au fost evidențiate și alte proiecte și alte noutăți asupra cărora vom reveni în numărul viitor.