Până în iunie 2026, cinci milioane de români ar trebui să aibă cărți de identitate cu cip.
Documentele vor fi primite gratuit de la serviciul de evidența populației, pe baza unei cereri.
Cu noua carte electronică de identitate cu cip (CEI), românii vor putea călători în spațiul european și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la anumite aplicații.
Noua carte electronică de identitate cu cip arată ca un card bancar și este mult mai greu de falsificat.
În prezent, cererile pentru cărțile de identitate cu cip se pot depune doar la serviciile de evidența populației din județul Cluj, iar mai apoi, din mai, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, programul se va extinde în toată țara.
Carte electronică de identitate cu cip sau simplăDupă ce noul tip de document va fi disponibil pentru toată lumea, buletinul cu cip se va elibera gratuit – însă doar în limita a cinci milioane de exemplare.
Asta pentru că acest tip de cărți de identitate sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (într-un proiect care costă în total 150 de milioane de euro).
Cei care vor să își schimbe actualele cărți de identitate cu unele electronice (CEI) vor depune personal o cerere (care se va genera electronic la serviciul de evidența populației) însoțită de următorele documente: actul de identitate, certificatul de naștere în original, certificatul de căsătorie sau, dacă e cazul, certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă.
La Evidența Populației, documentele vor fi scanate și introduse într-o aplicație informatică. Solicitantul va semna cererea listată de sistemul informatic în fața funcționarului public de la ghișeu.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip și în acest cip sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate”, a spus Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
Despescu precizează că noul format al actului de identitate are o siguranță crescută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor și furtul de identitate.
Ministerul Afacerilor Interne susține că, în maximum două luni (la începutul lunii iunie), toate cele 674 de servicii de evidența populației din toată țara vor fi pregătite să primească cererile pentru cărțile electronice de identitate.
„Această carte electronică de identitate nu conține funcții care permit urmărirea geografică. Așa cum știm, pe baza unor dispozitive există posibilitatea, dar această carte nu permite localizarea din punct de vedere al urmăririi geografice.
Cipul este similar cu cel din pașapoartele pe care le folosim astăzi și pe care le folosim în deplasările în afara țării, mai ales în zona externă Schengen. Informațiile sunt accesibile numai titularului cărții”, a explicat Bogdan Despescu.
Posesorii de carduri de identitate cu cip nu vor mai trebui să rețină seria și nr actului de identitate, pentru că documentul electronic este capabil să realizeze autentificarea. Atunci când primesc cartea electronică de identitate, cetățenii vor primi și un PIN accesibil numai lor cu care se vor putea loga pe anumite aplicații ale MAI și își vor putea vedea datele personale.
Cartea de identitate se va putea elibera, la cererea părinților, și copiilor mai mici de 14 aniCartea electronică de identitate cu cip se va putea elibera opțional și pentru minorii cu vârsta până în 14 ani.
Prima se eliberează doar pentru doi ani, datorită faptului că fizionomia minorului se schimbă foarte des în primii doi ani de viață. În următorii ani de viață, adică începând cu împlinirea vârstei e doi ani, termenul de valabilitate este de patru ani până la împlinirea vârstei de 14 ani.
Începând cu vârsta de 14 ani, termenul de eliberare este este de cinci ani, între 14 și 18 ani.
După împlinirea vârstei de 18 ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de zece ani.