Luna care tocmai s-a încheiat a fost una cu adevărat fierbinte serviciile profesioniste, voluntare și private pentru situații de urgență din Județul Brăila și nu din punctul de vedere al temperaturilor de afară, ci pentru că au fost alertate pentru intervenții de 644 ori (în medie 21 pe zi). Cele ma multe dintre ele, 406, au fost pentru intervenții S.M.U.R.D. (63,04%), 27 pentru stingerea incendiilor (4,19%), 162 pentru alte intervenții (25,16%), 28 pentru alte situații de urgență (4,35%), 17 cazuri pentru asistența persoanelor (2,64%) și 4 cazuri pentru protecția mediului (0,62%).
27 de incendii
Incendiile au dat bătăi de cap pompierilor brăileni în luna august. Potrivit unui raport al instituției, serviciile profesioniste, voluntare și private pentru situații de urgență au fost solicitate să intervină pentru stingerea a 27 incendii, înregistrându-se o creștere cu 10 intervenții față de perioada similară a anului 2023, când au fost contabilizate 17 incendii. În urma intervențiilor la incendii, au fost salvate o persoană și bunuri materiale în valoare de aproximativ 11.009.000 lei, iar ca efecte negative au fost înregistrate o persoană decedată, opt persoane rănite și pagube materiale estimate la 33.292.200 lei.
Cele mai întâlnite cauze care au dus la declanșarea acestor incendii au fost: foc deschis în diferite medii lăsat nesupravegheat, instalații electrice, echipamente, aparate electrice defecte, improvizate sau sub tensiune nesupravegheate, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, fumatul în locuri neamenajate, cenușă, jar și scântei de la sistemele de încălzire și sisteme de încălzire defecte.
Pentru stingerea incendiilor, timpul mediu de răspuns a fost în mediul urban de 4 minute, în mediul rural de 18 minute, iar timpul mediu de intervenție în mediul urban a fost de 62 minute, iar în mediul rural de 99 minute. De asemenea, în luna august s-au produs 57 incendii de vegetație și altele, comparativ cu 30 în aceeași perioadă a anului 2023.
406 Intervenții S.M.U.R.D.
Echipajele S.M.U.R.D. din cadrul ISU Dunărea Brăila au fost și ele la datorie, fiind alertate să intervină la 406 de cazuri (în medie 13 pe zi), cu 2 mai multe decât în anul 2023 când au fost 404 cazuri, acordând ajutor medical calificat pentru 372 persoane adulte și 15 copii.
Timpul mediu de răspuns a echipajelor S.M.U.R.D. în mediul urban a fost de 5 minute, iar în mediul rural de 19 minute, iar timpul mediu de intervenție în mediul urban a fost de 56 minute, iar în mediul rural de 64 minute.
Alte intervenții/situații de urgență sau misiuni desfășurate
Raportul ISU mai arată că pentru luna august serviciile profesioniste pentru situații de urgență au acționat și pentru alte intervenții. Este vorba despre 12 derulate în cooperare cu echipaje SAJ pentru transport persoane de la domiciliu la ambulanță, 27 activități de recunoaștere în teren/activități de educare și instruire în domeniul situațiilor de urgență, 11 exerciții cu forțe și mijloace în teren, o descarcerare, 27 intervenții la asigurarea/supravegherea zonei de producere probabilă a situației de urgență, 13 intervenții pentru alte situații de urgență/alte intervenții, 22 misiuni la evenimente publice de amploare, care pot genera situații de urgență, o intervenție CBRN (diluarea sau recuperarea produselor periculoase răspândite), 17 intervenții pentru asistență persoană și 3 intervenții pentru spălarea carosabilului în urma unor accidente rutiere.
Din totalul intervențiilor, echipajele au avut 13 deplasări fără intervenție, 4 alarme false și o intervenție la care echipajele au fost întoarse din drum.
Intervenții ale Formațiunii de Protecție Civilă
De subliniat că Formațiunea de Protecție Civilă a intervenit la două asanări ale teritoriului de muniție, rămasă neexplodată, în localitățile Brăila și Latinu (Măxineni), iar echipa pirotehnică a fost solicitată să intervină pentru ridicarea și depozitarea în vederea distrugerii unui proiectil exploziv, calibru 100 mm, și o bombă de artilerie, calibru 82 mm.