• 23 octombrie 2024, Adriana BURLACU
Elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” Brăila, alături de colegi de la mai multe unități de învățământ partenere din Slovacia, Polonia, Cehia, Bulgaria și Ungaria, au participat la cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „From Oppression to Freedom – Rediscovering Europe Without Borders”.
Aceasta s-a derulat sub tema „Life stories from the communist era” și a avut loc în orașul Komarno- Slovacia. De la liceul brăilean, delegația a fost alcătuită din 5 elevi și 3 profesori, care au avut în acest fel oportunitatea de a explora istoria și cultura locală, dar și de a înțelege mai bine efectele regimurilor totalitare asupra societății.
Gazda acestei mobilități a fost Școala Marianum, care a organizat pentru oaspeții săi mai multe activități educative și cultural, prin intermediul cărora aceștia au putut afla despre importanța democrației, comparând-o cu regimul dictatorial comunist, în cadrul căruia drepturile fundamentale ale omului, precum libertatea de exprimare și accesul la educație, au fost încălcate.
Un punct important al mobilității a fost explorarea orașului Komarno, cunoscut pentru arhitectura sa impresionantă și bogata moștenire culturală. De asemenea, s-a vizitat Kremnica, „Orașul de aur”, considerat un un simbol al tradiției miniere și monetare din Slovacia, precum și Banska Stiavnica, un oraș care este protejat integral și inclus în patrimoniul UNESCO. Una dintre cele mai apreciate destinații a fost Bratislava, capitala Slovaciei, vizită care a fost un bun prilej pentru elevi pentru a descoperi multe dintre monumentele istorice ale orașului, recunoscute în întreaga lume.
De asemenea, pe parcursul vizitei de proiect, delegația de la Brăila, alături de colegii de proiect, au răspuns prezent la mai multe activități educative și culturale organizate de școala gazdă, dar și la unele sesiuni de socializare interculturală cu colegii lor din celelalte țări.