×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5116
4.9772
Ziar Braila
20 martie - Ziua Mondială a Sănătății Orale
Bilanț îngrijorător: Majoritatea românilor nu trec cu anii pe la dentist


• 22 martie 2025, Liliana MUNTEANU


Joi, 20 martie a.c., Colegiul Medicilor Stomatologi din România a marcat ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE printr-o ședință a Consiliului Național, pe ordinea de zi aflându-se adoptarea noului Cod deontologic, reglementarea condițiilor de derulare a companiilor de publicitate stomatologică, clarificarea normelor de comunicare profesională și îmbunătățirea standardelor etice. Aceste măsuri reprezintă etape importante spre o practică stomatologică responsabilă și transparentă pentru protecția și informarea corectă a pacienților.

Conform ultimelor statistici majoritatea românilor nu trec cu anii pe la dentist. Un studiu recent care se bazeza pe date raportate la sfârșitul anului precedent relevă faptul că 80% dintre adulți recurg la automedicație în detrimentul consultului stomatologic. Cu toate că 92% dintre respondenți consideră consulturile regulate esențiale, doar 44% au fost la consult în ultimul an.

Ca urmare, 66% dintre copii și 64% dintre adulți prezintă carii dentare avansate, 35% dintre copii și 57% dintre adulți prezintă inflamații gingivale, iar 73% dintre adulți au unul sau mai mulți dinți lipsă pe care nu i-au înlocuit prin protezare.

Această realitate se datorează faptului că în majoritatea cazurilor, intervențiile stomatologice se fac în clinicile private la costuri din ce în ce mai greu de suportat de către populație.

Conform declarațiilor publice făcute de reprezentanții ministerului de resort, în anul 2025 bugetul alocat serviciilor stomatologice de Casa Națională de Asigurări de Sănătate a crescut cu 15% față de anul anterior, ajungând la 500 de milioane de lei. “Această sumă însă nu acoperă decât 6-7% din necesarul real, estimat la peste 5,3 miliarde anual”, după cum afirmă dl Florin Lăzărescu președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, citat de către Agerpres.

Situația gravă o reprezintă faptul că doar 30% dintre medicii stomatologi oferă servicii decontate de stat, fondurile lunare epuizându-se rapid, mai ales în mediul rural unde, la nivel național avem un medic stomatolog în contract cu CNAS la 6400 de pacienți.

Președintele CMSR, citat de aceiași sursă face un apel către strategii politicilor de sănătate publică să ia în calcul sănătatea orală ca pe o prioritate, pilon fundamental al sănătății generale, accentuând ideea promovării unui sistem stomatologic mai accesibil, mai eficient și axat pe prevenție.

Conform specialiștilor, unele afecțiuni gingivale și dentare, precum gingivita, parodontoza sau abcesul dentar netratat la timp, cresc riscul unor complicații cardiovasculare, inflamațiile bucale prelungite putând duce la o inflamație sistemică acută care afectează și alte organe.

Cu toții trebuie să ținem sema că un simplu control stomatologic anual poate preveni tratamente costisitoare atât dentare, cât și organice.