• 29 octombrie 2024, Adriana BURLACU
În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2024, la Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării se va desfășura Conferința „Orașele-porturi de la Dunărea de Jos. O istorie milenară între război și pace”, organizată la Tulcea de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM).
Potrivit organizatorilor, “conferința se desfășoară în cadrul unui program internațional de anvergură al ISACCL, <Orașe porturi în regiunea danubiano-pontică>, asumat ca un proiect de cercetare și documentare multianual, care să evidențieze vocația porturilor din arealul danubiano-pontic ca locuri de interacțiune și sinteză cultural civilizațională de-a lungul mileniilor în spațiul Levantului. Comunicările vor aborda modificarea frontierelor politice în urma expedițiilor militare, mizele economice, rutele comerciale și culturale, patrimoniul natural și cultural în spațiul Dunării de Jos. O expoziție inedită de hărți vechi și o sesiune dedicată unor mărturii ale călătorilor străini în secolele XVIII - XIX vor completa dezbaterile științifice. În acord cu misiunea și obiectivele ISACCL, se va pune accentul pe rolul diplomației politice și culturale, care s-a născut în spațiul Levantului, în cadrul unei istorii marcate de alternanța între război și pace”.
Doi specialiști de la Muzeul Brăilei vor fi prezenți cu comunicări la această amplă manifestare. Astfel, la sesiunea 2, “Confluențe culturale, frontiere politice și mize economice la Dunărea de Jos (II)”, printre cei care vor susține o prelegere se va afla și Niculina Dinu, cu “Brăila otomană – fragmente de istorie”, în timp ce la sesiunea 3 – “Mărturii ale călătorilor străini la Dunărea de Jos”, Costin Croitoru (directorul Muzeului Brăilei „Carol I”) va vorbi despre “Cetatea Brăilei în memoriile contelui Alexandre Langeron”.