×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Cazurile de tuberculoză, în creștere la Brăila


• 28 martie 2024, Adriana BURLACU


Institutul "Marius Nasta" a anunțat că așa-zisa boală a sărăciei, tuberculoza, începe din nou să își arate colții la noi în țară. Astfel, rata incidenței tuberculozei a fost, în anul 2023, de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii.,

"Cu ocazia zilei de 24 martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (IPMN), aduce în prim plan tema "Tuberculoza și Poluarea". Datele Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenței tuberculozei, în rândul populației, a ajuns la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, față de de 46,3 în 2022 și 39,7 în 2021. Comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creștere cu peste 700 de pacienți, în anul 2022 au fost înregistrate 8.824 de cazuri de tuberculoză, din care 327 au fost copii", este mesajul transmis de reprezentanții unității medicale. Din păcate, vorbim deja de al treilea an la rând de creștere a incidenței tuberculozei în România.

Potrivit reprezentanților Institutului “Marius Nasta”, județele cu cea mai mare incidență a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila și Botoșani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori. La polul opus sunt Covasna, Bistrița-Năsăud, Alba, Brașov și Sălaj cu mai puțin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori.

Referitor la cazurile de tuberculoză depistate în rândul copiilor, județele cu incidență mare sunt Teleorman cu aproape 80 de cazuri/100.000 de locuitori, Brăila, Giurgiu, Călărași și Bihor. Județul cu incidență zero la copii este județul Alba, iar incidențele cele mai mici sunt înregistrate în Botoșani, Sălaj și Covasna.

Specialiștii sunt de părere că sunt mai mulți factorii care ar putea contribui la această creștere a incidenței tuberculozei la copii: contactul cu adulți bolnavi - copiii pot fi expuși la tuberculoză prin contactul cu adulți sau alte persoane infectate din mediul lor, inclusiv în familie, comunitate sau în instituții de învățământ, accesul limitat la sisteme de sănătate în anumite teritorii din România, ceea ce poate duce la întârzierea diagnosticului și tratamentului, imunitatea slăbită sau existența unui sistem imunitar imatur, ceea ce îi face mai susceptibili la infecții. De asemenea, și stresul și condițiile socio-economice precare pot crește riscul de tuberculoză, prin scăderea rezistenței lor la infecții și prin expunerea la factori de risc.

Pe această cale, Caroline Clarinval, în calitate de reprezentant al Biroului OMS România, a precizat că "Tuberculoza este o problemă care continuă să ridice probleme de sănătate publică. Trebuie să colaborăm și cu medicii de familie, cu alți medici pentru a putea diagnostica tuberculoza precoce. Avem instrumentele disponibile și instrumentele de diagnosticare pentru a face acest lucru rapid, iar OMS este un partener care susține activ lupta României împotriva tuberculozei”.