×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Inundații devastatoare, cu victime și pagube materiale


• 16 septembrie 2024, Patricia DINCĂ


AVERTISMENTE emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și RECOMANDĂRI pentru populație transmise de INSP

Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică, 15 septembrie, dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. Au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane.


Județul Galați: 22 de localități afectate

22 de localități  afectate din județul Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui). Până duminică au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane.


Peste 140 de gospodării din 12 localităţi ale judeţului Vaslui au fost inundate

Pagube semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Vaslui, fiind afectate mai mult de 140 de gospodării. Situaţiile cele mai dificile s-au înregistrat în localităţile Murgeni, Gara Banca, Zorleni, Trestiana şi Griviţa, Măluşteni, Fălciu, Gara Docăneasa, Vinderei, Lunca Banului, Rânzeşti, Bârlad şi Bogdăneşti. Până la momentul raportării, 46 de persoane au fost evacuate, între care 33 de copii şi 13 adulţi. În localitatea Griviţa, doi pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat suferind de hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din Bârlad, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, potrivit News.ro.


Cod roșu de inundații până astăzi la ora 12.00

Potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se actualizează Avertizarea Hidrologică nr. 89 din 14.09.2024 şi Avertizările pentru Fenomene Imediate în vigoare, după cum urmează:

COD ROȘU
În intervalul 15.09.2024, ora 18:00–16.09.2024, ora 12:00
 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

COD GALBEN
În intervalul 15.09.2024, ora 12:00–16.09.2024, ora 24:00
 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad), Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi), râurile din judeţul Tulcea şi din jumătatea de nord a judeţului Constanţa.

 COD PORTOCALIU
În intervalul 15.09.2024 ora 12:00 – 16.09.2024, ora 18:00
 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoșani și Iași), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi).

Cu următoarea semnificație a codurilor de mai sus: 

COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele.

În contextul inundațiilor devastatoare din județele Galați și Vaslui, dar și a avertizărilor de risc de inundații emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutul Național de Sănătate Publică transmite următoarele


RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE
REGULI GENERALE DE UILIZARE A APEI ÎN CURSUL UNEI INUNDAȚII

  • Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
  • În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
  • În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
  • Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
  • Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.


SFATURI PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ, PENTRU A EVITA ÎMBOLNĂVIREA:

  • Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
  • Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
  • Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
  • Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
  • Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
  • Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
  • Păstraţi alimentele în recipiente închise.

De precizat că efectele devastatoare ale ciclonului Boris, cu care s-a confruntat România, a adus schimbări meteorologice severe în întreaga Europă.

Ciclonul Boris este un fenomen meteo extrem, format în nordul Italiei, caracterizat prin vânturi puternice, furtuni şi scăderi bruşte de temperatură, extinzându-se rapid în alte părţi ale Europei, printre care Germania, Polonia, Slovenia, Austria, inclusiv România. Cicloanele sunt alimentate de diferenţele de temperatură dintre aerul cald şi aerul rece, ceea ce determină formarea unor vârtejuri atmosferice care aduc condiţii meteo severe. În acest caz, a adus ploi torențiale şi inundaţii în zonele joase, dar şi ninsori în regiunile montane, un fenomen neobişnuit pentru luna septembrie.