În Monitorul Oficial de vineri, 17 ianuarie, a fost publicată Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025. Spre deosebire de cea precendentă, aceasta a suferit unele modificări, în special legate de încheierea votului în diaspora la ora 21.00 ora României și introducerea unor noi reguli privind publicitatea electorală în online.
Astfel, se precizează că la alegerile pentru președintele României din anul 2025, în ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21.00.
De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a făcut și o declarație legată de aceste modificări. „Până acum votul, dacă ne aducem bine aminte, începea la ora 12.00, ora locală, în secțiile de votare din străinătate, începând cu vineri. Ei bine, acum votul va începe la ora 7.00 dimineața locală, se va încheia la ora 21.00 locală, sâmbătă – de la 7.00 dimineața ora locală la ora 21.00 ora locală. Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare care trebuie adusă la cunoștința românilor care votează în străinătate. Duminică, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora 7.00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21.00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla și până acum, la ora 21.00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare? Votul se va închide la ora 21.00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21.00”, a precizat acesta.
Votarea în străinătate se desfășoară astfel și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. în ziua de vineri și în ziua de sâmbătă, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. În ziua de duminică, la ora locală a României 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Totuși, alegătorii care la acea oră se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să-și exercite dreptul. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare din cadrul acestuia verifică la ora locală a României 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în această situație pot vota până cel mult la ora locală a României 23.59. În cazul votării în străinătate, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, imediat anterioare zilei votării, se respectă ora local.
Alegători prin corespondență
În cadrul OUG se mai menționează faptul că la alegerile prezidențiale din anul 2025, începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a actului normativ, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate se poate înregistra ca alegător prin corespondență, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Pe formular vor trebui trecute date precum numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau de reședință și adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență, la care va anexa copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine. De subliniat că plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 4 zile înaintea datei votării inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență.
De remarcat că exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.