×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.2917
5.0603
Ziar Braila
Sărbătoare aleasă la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Brăila


• 1 iulie 2025, Adriana BURLACU


Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost întâmpinată cu aleasă evlavie și profundă implicare spirituală în municipiul Brăila, acolo unde biserica ocrotită de cei doi mari corifei ai creștinătății, fostă catedrală a orașului, reprezintă un veritabil centru de viață liturgică și misionară în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Cinstiți în mod deosebit în această eparhie, Sfinții Petru și Pavel atrag, an de an, sute de credincioși în ziua prăznuirii lor, moment ce devine prilej de comuniune, rugăciune și lucrare filantropică.

Manifestările au început încă din ajunul sărbătorii, prin slujba de Priveghere, și au continuat în ziua hramului cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a fost înconjurat de credincioși ai parohiei, de copii din grupul catehetic, profesori, oameni de cultură și alți participanți veniți din Brăila și din împrejurimi. Atmosfera de rugăciune a fost înălțătoare, iar cântările interpretate de copii în timpul împărtășirii au adus o notă de prospețime și sensibilitate, întregind frumusețea momentului.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța căutării împărăției lui Dumnezeu ca prioritate a vieții fiecărui creștin, plecând de la mesajul Evangheliei duminicale. Totodată, ierarhul a vorbit despre lucrarea misionară neobosită a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, accentuând curajul și râvna cu care aceștia au răspândit cuvântul Evangheliei în lume, în ciuda suferințelor și încercărilor. Slujba a fost marcată și de momente de rugăciune dedicate celor aflați în suferință, elevilor care susțin examene în această perioadă și persoanelor din închisori.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru toți cei care, de-a lungul timpului, au sprijinit această biserică prin fapte și jertfe, ctitori, donatori și binefăcători. Copiii implicați activ în viața parohiei au primit cărți de rugăciune și alte daruri din partea ierarhului, gesturi care întăresc legătura tinerelor generații cu valorile credinței ortodoxe.

Hramul bisericii a fost precedat de mai multe inițiative sociale desfășurate în săptămâna dinaintea sărbătorii. Prin implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial, 16 copii au beneficiat de o excursie gratuită în județul Tulcea, o oportunitate de cunoaștere și socializare desfășurată în duhul valorilor creștine. În plus, zece familii de vârstnici cu situație materială dificilă au primit pachete cu alimente neperisabile, semn al grijii și solidarității față de semenii aflați în nevoie. În ajunul hramului, 300 de credincioși prezenți la slujbă au primit la rândul lor daruri, într-un gest de generozitate ce a însoțit evenimentul liturgic.

Ziua de sărbătoare a fost completată de o acțiune cu o încărcătură simbolică deosebită. întrucât sistemul penitenciar din România îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Arhiepiscopul Dunării de Jos a mers după slujbă la Penitenciarul de minori de la Tichilești. Acolo, ierarhul a binecuvântat personalul angajat și pe cei privați temporar de libertate, oferindu-le daruri și cuvinte de încurajare. Acest gest vine să confirme deschiderea pastorală și misiunea Bisericii Ortodoxe de a fi alături de toate categoriile sociale, inclusiv de cei care trec prin perioade dificile ale vieții.