×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3430
5.0290
Ziar Braila
Coderii de la Chiscani au obținut Premiul întâi la Târgul Național de Știință CODE Kids 2024


• 29 noiembrie 2024, Adriana BURLACU


Pe 23 noiembrie 2024, la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București, 20 echipe din mediul rural și urban mic calificate la Târgul Național de Știință CODE Kids 2024 au susținut în fața juriului discursuri pline de emoții despre proiectele lor create în cadrul cluburilor de robotică din bibliotecile publice, oferite gratuit de Fundația Progress cu sprijinul partenerilor săi. Proiectele micilor coderi au identificat diverse nevoi, au inovat și au creat soluții tech pentru probleme sociale - de la utilizarea eficientă a resurselor mediului până la promovarea proiectelor de voluntariat în comunitățile din care provin. Peste 500 de persoane au vizitat fizic Târgul CODE Kids, s-au înregistrat peste 82,5k vizualizări pe conținutul publicat doar în ziua evenimentului pe pagina Fundației de Facebook iar pe transmisiunile live pe Facebook, peste 10,5k vizualizări.

Premiile I, II și III ale Târgului Național de Știință CODE Kids 2024 au fost înmânate de către Bianca Elena Damian din partea Societe Generale Global Solution Centre. Marii câștigători ai Premiului I la Târgul Național de știință CODE Kids 2024 au fost copiii Clubului Development Outlet de la Biblioteca Comunală Chiscani, județul Brăila cu proiectul “BikeSense: Monitorizarea Sănătății prin Mișcare” – bicicleta care produce curent electric.

“Târgul din acest an a dovedit că inovația și știința se simt bine în satul românesc,că revoluția tehnologică a cărei reprezentanți sunt puștii și puștoaicele de 10-14 ani poate genera soluții la provocările comunitare. De la folosirea roții de moară pentru a genera energie, până la case inteligente care oferă confort sau biciclete care generează curent, copiii din satele României demonstrează că educația, curiozitatea, explorarea și deschiderea sunt valorile care ne împing spre un progres al bunăstării noastre comune”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

Târgul Național de Știință CODE Kids 2024 s-a bucurat și de interesul autorităților, prin participarea unor reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), dar și de interesul mediului academic, prin participarea reprezentanților Facultății de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din București.

Ce este CODE Kids?

CODE Kids este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică. De aceea, din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia lor se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra - modelul SOLE - Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.

Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Doar în anul 2023, Fundația Progress a coordonat 227 de cluburi active de programare în bibliotecile publice, școli sau sedii de ONG-uri din localități rurale și mic urbane, în 40 de județe din România, plus 30 de cluburi în Republica Moldova, iar în anul 2024, numără 247 de cluburi, dintre care 213 în toată România și 34 în Republica Moldova. Aici au învățat bazele programării și câștigă competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) peste 12.000 de copii, pe două trepte de educație: începători și avansați, de la începutul programului.