• 4 februarie 2025, Adriana BURLACU
Perioada 31 ianuarie – 3 februarie a fost una plină pentru echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” al județului Brăila, care au fost solicitate să intervină la 42 situații de urgen: două pentru stingerea incendiilor, o degajare elemente de construcție la un imobil pe str. Ana Aslan din municipiul Brăila, două asigurări zonă accident rutier și 37 de intervenții de acordare de prim ajutor calificat.
Sâmbătă, 1 februarie 2025, la ora 13.30, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două ASAS și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință situată pe str. Mircea Vodă din municipiul Brăila. A ars o bucătărie cu o suprafață de aproximativ 12 mp. cu bunurile din aceasta, iar cel mai probabil, incendiul a avut drept cauză sistemul de încălzire sau de gătit amplasat necorespunzător față de materiale combustibile.
În aceiași zi, dar la ora 20.45, Gărzile de intervenție Făurei și Ianca în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Jirlău au intervenit cu două ASAS, o cisternă de 10.000 litri și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu la o locuință situată pe str. Dirijorului din localitatea Jirlău. A fost unul foarte puternic, deoarece în urma acestuia a ars locuința cu bunurile din interior în proporție de 80%. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost sisteme de încălzire defect neizolate termic corespunzător. Proprietara, conștientă, cu arsuri la nivelul feței, a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la spital de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Brăila.
Recomandări de la pompieri în sezonul rece
Pentru a se evita și alte situații neplăcute, ce pot avea urmări dintre cele mai grave, pompierii brăileni vin cu o serie de recomandări. Astfel, este indicată curățarea și verificarea periodică a coșului de fum, pentru că această operațiune nu doar că asigură o bună funcționare a sistemului de încălzire, dar previne și acumularea de funingine, care poate provoca incendii sau intoxicații cu monoxid de carbon. De asemenea, trebuie avută în vedere supravegherea permanentă și exploatarea corespunzătoare a mijloacelor de încălzire și de preparare a hranei, precum și evitarea suprasolicitării instalațiilor electrice prin distribuirea sarcinilor electrice în mod echilibrat și conectarea aparatelor electrocasnice la circuit diferite.