×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5516
4.9774
Ziar Braila
Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, marcată la Muzeul Brăilei


• 2 septembrie 2024, Adriana BURLACU


Delta Dunării, declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, este una dintre cele mai mari și mai bine păstrate delte din Europa. Turismul ecologic în Delta Dunării se concentrează pe explorarea bogăției avifaunistice, observarea biodiversității acvatice și susținerea eforturilor de conservare a habitatelor umede fragile.

Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost constituită în 1990 și este inclusă în programul „Omul și Biosfera” lansat de UNESCO. Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă rezervație naturală formată în lungul fluviului. Peste 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite de acest loc, Delta fiind recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.

Cei care vor să îi descopere puțin din farmecul aparte dar nu au cum să ajungă aici, Muzeul Brăilei „Carol I”, secția de Științele Naturii le transmite invitația să ajungă aici, la sediul din Parcul Monument, până pe 13 septembrie pentru a putea admira fotoexpoziția temporară „Delta Dunării – Muzeul viu dintre ape”.

După cum a precizat Georgiana Papurică, muzeograf – Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului, “în acest loc întâlnim aproape toate păsările existente la noi în țară și cea mai mare colonie de pelican comun din Europa. în același timp, Delta găzduiește cea mai întinsă zonă compactă de stuf și cea mai nordică pădure cu aspect subtropical din lume, Pădurea Letea. În apele Dunării întâlnim morunul, cel mai mare pește de apă dulce de pe planetă, o specie protejată alături de toți ceilalți sturioni. În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20% din suprafața lui inițială și doar jumătate din această suprafață mai prezintă caracteristici naturale în adevăratul sens al cuvântului, cealaltă jumătate fiind puternic antropizată prin baraje și îndiguiri”.