• 9 aprilie 2024, Adriana BURLACU
Colegiul Economic „Ion Ghica” a fost locația gazdă pentru faza județeană a Concursului „Știu și aplic! Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”. Potrivit organziatorilor, această competiție are drept scop “stimularea și promovarea elevilor cu aptitudini în domeniul securității și sănătății în muncă, dezvoltarea competențelor elevilor prin activități de bune practici în securitate și sănătate în muncă, respectiv pregătirea tinerilor anterior intrării lor pe piața forței de muncă, cu privire la riscurile profesionale și la drepturile și obligațiile angajaților la locurile de muncă”.
Acest concurs este inclus în Programul de Acțiuni al Inspecției Muncii și în Calendarul Activităților Educative Naționale de Ministerul Educației. La buna organizare pe plan local a competeției au colaborat și inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, cărora li s-au alăturat și cadre didactice ale Inspectoratului Școlar Județean Brăila.
La nivelul județului Brăila s-au înscris în concurs 40 de echipaje formate din câte doi elevi, la următoarele secțiuni: liceu tehnologic-ciclurile inferior și superior, învățământ profesional și liceu teoretic – ciclurile inferior și superior.
Competiția a avut loc pe două etepe, iar prima dintre ele a constat într-o probă scrisă cu tema „Ce știm despre securitate și sănătate în muncă?”, test individual pe calculator. A doua etapă a fost proba practică și a avut drept temă „Identifică riscurile, alege Echipamentul Individual de Protecție necesar”.
La final, patru echipaje din județul Brăila au reușit să se califice în finala concursului. Este vorba despre echipele de la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, Liceul Tehnologic „Gheorghe K. Constantinescu”, Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila și Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Însuraței.
În perioada 17 – 19 mai la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași este programată să aibă loc Faza națională a Concursului „Știu și aplic! Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”.