• 11 decembrie 2024, Adriana BURLACU
Anual, în întreaga lume, pe 9 decembrie se marchează Ziua Internațională Anticorupție. În acest context, Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Brăila a desfăşurat patru activități de educație anticorupție de care au beneficiat 246 de cetățeni, fiind distribuite materiale preventive în acest sens.
Mai întâi, pe 6 decembrie, au fost desfășurate două activități de educație anticorupție în cadrul Colegiului Economic “Ion Ghica” Brăila, care au avut drept scop promovarea și dezvoltarea unui comportament integru în rândul elevilor, prin conștientizarea consecințelor faptelor de corupție și a modalității de semnalare a acestora, prin prisma atitudinii civice de normalitate ce trebuie adoptată. La această activitate au participat 60 de elevi și 4 cadre didactice.
Luni, 9 decembrie, ofițerii DGA – Brăila au desfășurat două activități de educație anticorupție cu funcționarii publici ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și înmatriculare Vehicule Brăila și cu beneficiarii serviciilor acestei instituțíi, inclusiv cu elevii care urmau să susțină examenul de dobândire a permisului de conducere, proba practică. La activități au participat 95 de persoane, dintre care 5 polițiști, 49 de cetățeni, 26 de elevi și 15 de instructori auto.
Tot în această zi a fost organizată o activitate de educație anticorupție și în incinta centrului comercial Brăila Mall, ocazie cu care au fost purtate discuții preventive cu 87 de cetățeni.
După cum au precizat reprezentanții Direcției Generale Anticorupție -Serviciul Județean Anticorupție Brăila, “principalul scop al acestor activități a constat în promovarea integrității, prin conștientizarea consecințelor faptelor de corupție și a modalității de semnalare a acestora, prin prisma atitudinii civice de normalitate ce trebuie adoptată.
Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu beneficiarii, referitoare la: atitudinea în fața unor posibile fapte de corupție, conștientizarea necesității semnalării faptelor de corupție despre care iau cunoștință prin apelarea Call Center Anticorupție 0800.806.806; responsabilitățile care revin DGA în cadrul obiectivelor specifice ale SNA privind identificarea riscurilor și vulnerabilităților instituționale, creșterea gradului de educație anticorupție a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice locale; infractiuni de corupție; alte probleme destinate să contribuie la menținerea integrității. Prin aceste activități s-a urmărit conștientizarea consecințelor faptelor de corupție și a modalității de semnalare a acestora prin prisma atitudinii civice de normalitate ce trebuie adoptată. Reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituției noastre și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupție, avem oricând la dispoziția cetățenilor Sistemul Național Call-center anticorupție – 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă. La nivelul județului Brăila, sesizările pot fi formulate la numărul de telefon/fax 0239.613.634, la sediul Serviciului Județean Anticorupție Brăila, situat pe strada Ana Aslan, nr. 39 sau prin e-mail, la adresa brăila.dgaâmai.gov.ro”.