• 22 mai 2024, Andra NĂSTASE
Începuturile aviaţiei militare la Ianca datează încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact din anul 1941. Aerodromul din Ianca, judeţul Brăila, a fost cândva un important punct strategic pe harta militară a României, datorită aeronavelor supersonice.
După mai bine de un deceniu în care fosta baza militară nu a avut o întrebuințare, Aeroclubul României marchează renașterea acestui loc în care s-a scris istoria aviației. Sâmbătă, 25 mai, vă invităm să ne bucurăm împreună de primul spectacol aerian pe Aerodromul Ianca!
Pentru a avea parte de un airshow de neuitat, vom fi prezenți cu cele 3 formații reprezentative ale Aeroclubului României: Hawks of Romania și ale sale aeronave Extra 300 și Extra 330, The Pelicans cu cele 3 aeronave ultraușoare ICP Savannah S și nu în ultimul rând, formația de parașutiști Blue Wings, însoțiți de cea mai nouă aeronavă, Cessna C208 Caravan.De asemenea, așa cum v-am obișnuit, vă așteptăm cu drag și la expoziția statică atât pentru a primi răspuns la întrebările voastre, cât și pentru a admira aeronave precum Cessna182T sau Zlin 242L.” a precizat George Rotaru, președintele Federației Aeronautice Române, manager general al Aeroclubului României și team-manager al formației „Șoimii României - Hauks of Romania”.
Intrarea la „Ianca Airshow” este liberă.
Reamintim că, în august 2022, preşedintele Aeroclubului României, George Rotaru, a semnat, la Brăila, procesul-verbal de primire a amplasamentului Aerodromului Ianca, transfer aprobat în luna iulie același an, prin Hotărâre de Guvern, fostul aerodrom militar urmând să fie transformat în centru de pilotaj pentru copii şi adulţi, cu denumirea de Aeroclubul Teritorial Brăila.
Aeroclubul României şcolarizează gratuit, anual, aproximativ 3.000 de tineri, vârsta minimă de înscriere la cursurile teoretice fiind de 15 ani, iar cea minimă pentru cursurile de zbor, de 16 ani. Practic, tinerii pot avea licenţă de pilot, chiar înainte de a conduce maşina.