×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Sala de detenție din școli este o opțiune, nu o obligație?


• 10 septembrie 2024, Adriana BURLACU


Din acest an școlar, în unitățile de învățământ ar urma să existe și „sală de detenție“, un concept care a fost introdus oficial în școlile din România, prin noul Statut al Elevului. Se face precizarea că fiecare unitate de învățământ își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, iar elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar. După cum au precizat oficialii din cadrul Ministerului Educației, în Statutul Elevului se menționează clar că decizia pentru mutarea elevului este cea a cadrului didactic, doar acesta este cel care poate decide ca acesta să desfășoare activitatea în spațiul special pentru școlarii care deranjează ora de curs.


Sala de detenție nu este obligatorie

„Această prevedere din Regulamentul de organizare și funcționare în învățământul preuniversitar este o opțiune pe care școala o are. Nu este o obligație. Regulamentul este în vigoare, fiecare școală își elaborează propriul regulament în funcție de regulamentul general și școlile care au spații disponibile și care pot avea personal care să pună în practică această măsură, sigur, pot opta să o facă. Nu este o obligație, este o opțiune a școlii“, a subliniat ministrul Educației, Ligia Deca, în urmă cu câteva zile.

Cadrele didactice au subliniat că multe dintre unitățile de învățământ de la noi din țară nu au infrastructura necesară pentru amenajarea unor astfel de săli de detenție, ba chiar multe sunt deficitare din acest punct de vedere, pentru că nu au spațiu nici măcar săli pentru laboratoare sau pentru desfășurarea orelor de curs.

În noul Statut al Elevului este consemnat faptul că, în cazul elevilor care, în timpul orei de curs, manifestă comportamente ce aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ, stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat. De adăugat că elevului respectiv nu i se consemnează în catalog absență.