×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Recomandări de la ITM pentru angajatori, pe perioada caniculei


• 16 iulie 2024, Adriana BURLACU


Valul de căldură care a cuprins județul Brăila nu dă semne să se liniștească prea curând, iar meteorologii au emis multe atenționări legate de faptul că disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pe această cale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila le amintește angajatorilor că potrivit legii, sunt obligați să ia măsuri pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Pentru ameliorarea condițiilor de muncă se recomandă reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, inspectorii ITM le cer angajatorilor să nu uite că în obligația lor intră și asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prezentate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, urmatoarele masuri: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pâna la ora 11,00 și după ora 17,00; întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Potrivit unui anunț făcut pe această cale de ITM Brăila, măsurile prezentate mai sus se aplică și în cazul în care angajatorul constată că, prin condițiile pe care le asigură, nu poate menține un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnăvirii salariaților.

Nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei, în conformitate cu art.10, alin.1 din OUG nr. 99/2000.