• 14 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
Recent, la Constanța a avut loc convocarea semestrială a maiștrilor militari și subofițerilor de comandă din structurile subordonate Statului Major al Forțelor Navale. Maiștrii militari principali Fănel Ene, Cătălin Marinescu și Tudorel Manolescu și plutonierul major Vasile Istrate din Flotila Fluvială au răspuns prezent la această activitate.
Cu acest prilej, maistrul militar de comandă al Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), maistru militar principal Marius Irimia, a vorbit celor prezenți despre “pilonii leadership-ului, dar și despre importanța propriului exemplu pe care fiecare maistru militar sau subofițer de comandă trebuie să îl dea colegilor din unitatea sa. în viziunea sa, maistrul sau subofițerul de comandă trebuie să fie etalonul de disciplină și integritate, în special pentru cei mai tineri dintre membrii echipei din care face parte. în calitate de consilier al comandantului unității, maistrul militar sau subofițerul de comandă trebuie să fie un om bine informat, conectat permanent la realitățile din jurul său și un bun cunoscător al legilor și regulamentelor militare”.
De asemenea, participanții la convocare au avut ocazia să dezbată principalele provocări în funcție de natura fiecărei unități, să discute subiecte punctuale, precum și să se pună de acord în privința direcțiilor de acțiune ce trebuie abordate pentru îndeplinirea tuturor misiunilor încredințate.
Reuniunea semestrială a maiștrilor și subofițerilor de comandă din Forțele Navale a fost onorată cu prezența de comandantul Flotei, contraamiralul Cornel-Eugen Cojocaru. Acesta a ținut să precizeze că la nivelul Forțelor Navale, “există consens și coordonare în privința obiectivelor și a direcțiilor de acțiune. în plus, acesta a punctat relevanța funcției de maistru militar de comandă, respectiv șef de echipaj, apreciind contribuția celor care ocupă astfel de funcții la climatul organizațional echilibrat din interiorul unităților și de la bordul navelor de luptă”.
Contraamiralul Cornel-Eugen Cojocaru a mai adăugat că Armata României are îndatoriri deosebit de importante, în special în contextul războiului de agresiune desfășurat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Prin urmare, Forțelor Navale Române le revine datoria de a rămâne vigilente, de a se instrui și de a acționa cu precizie atunci când situația o impune, iar pentru aceste lucruri a cerut implicare și cooperare, atât între unitățile din Marina Română, cât și deschiderea căilor de comunicare dintre acestea și alte instituții relevante din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică.