×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.4117
5.0366
Ziar Braila
Deși nu este disciplină de studiu în programa școlară,
Lingvistica rămâne un domeniu atractiv pentru elevii olimpici


• 20 aprilie 2024, Ana Maria ZLĂVOG


În perioada 5-7 aprilie 2024, a avut loc la Ploiești etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică ,,Solomon Marcus”. Lotul Brăilei a fost reprezentat de elevii: Racoviță Dennis Gabriel (clasa a VI-a, Colegiul Național ,,Gh. M. Murgoci”- prof. Gheorghiță Violeta, prof. Covaci Daniela), Paiovici Andreea (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „M.Eminescu”- prof. Manea Elvira), Bobotan Andreea Oana (clasa a IX-a, Colegiul Național ,,Gh. M. Murgoci”- prof.dr. Vasiliu Gabriela, prof. Stănică Cătălin), Buzea Ioana Anastasia (clasa a X-a, Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”- prof. Bercariu Tatiana, prof. Murea Roxana) .

Olimpiada este o competiție organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” și Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității din București.

Ediția din acest an școlar s-a desfășurat la Colegiul Național ,,I.L.Caragiale” din Ploiești, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Prahova. Cu acest prilej, însoțitorul lotului brăilean, prof. Cuzmin Cătălina (Școala Gimnazială ,,Ion Creangă“), ne-a declarat: ,,La deschiderea festivă, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a prezentat un scurt istoric al olimpiadei de lingvistică, punctând interesul mare al copiilor pasionați de subiectele care solicită operarea cu analogii, înțelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica, deși nu este studiată la clasă ca disciplină autonomă, ordonează gândirea și reglează procesul de comunicare explicită prin construcția de structuri ce favorizează învățarea cu ușurință a oricărei limbi. La Ploiești am vizitat Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”- unicul de acest fel din țară, Muzeul Județean de Științele Naturii, Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus”, Muzeul „I.L.Caragiale”, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, Muzeul Casei de Târgoveț. Cât privește programul concret al olimpiadei, am participat, alături de elevi, la sesiuni de lucru de tip ,,exercițiu” și ,,performanță“. Această abordare stimulează interesul sporit al elevilor în raport cu anumite discipline și domenii ale cunoașterii, dezvoltă abilități de mobilizare a voinței și a spiritului competitiv, facilitează schimbul de opinii/experiențe, într-un cadru favorabil pentru comunicare între elevi din diferite localități din țară.”

Elevii brăileni au avut rezultate meritorii: mențiune și premiu special pentru cea mai bună rezolvare a unei probleme (elevul Racoviță Dennis Gabriel) și diplome de participare pentru toți ceilalți elevi.

Prin intermediul doamnei profesoare Cuzmin Cătălina, noi am obținut, exclusiv pentru ziarul ,,Brăila”, un interesant punct de vedere al elevei Bobotan Andreea: ,,Povestea olimpiadei de lingvistică a început în urmă cu 5 ani, atunci când, atât pentru mine, cât și pentru apropiații mei, a fost prima dată când am intrat în contact cu cerințele acestui concurs. Materialele de studiu, cât și cercul celor care puteau oferi informații despre respectiva materie, era unul destul de restrâns, iar din acest necunoscut am remarcat atunci nume importante în lingvistica școlară precum : Vlad Neacșu, Paul Helmer, Roxana Preda, Valentina Cojocaru, Monica Anisie etc. În decursul celor 5 ani de experiență la această materie, sursele de inspirație și posibilitățile de aprofundare au devenit mai accesibile, iar implicarea celor enumerați mai sus în elaborarea de manuale, culegeri, subiecte, au dus la mărirea competitivității și la mărirea gradului de complexitate al subiectelor. Ineditul acestei olimpiade este faptul că, în urma fiecărei etape de concurs național, cei implicați, pleacă acasă cu un bagaj de cunoștințe îmbogățit datorită faptului că după etapa de concurs, cadrele didactice enumerate mai sus, împreună cu elevii participanți, rezolvă, în cadrul unei întâlniri amicale, subiectele propuse. Specificul acestei olimpiade constă în faptul că se desfășoară în 3 categorii de participanți: Exercițiu A (clasele a V-a și a VI-a), Exercițiu B (clasele a VII-a și a VIII-a) și Performanță (clasele de liceu). Dacă anul trecut, situația a fost, de exemplu, favorabilă pentru mine, participând la categoria Exercițiu B, fiind clasa a VIII-a, rezultatul obținut la finalul concursului fiind locul III pe țară, anul acesta dificultatea subiectelor a fost cu atât mai mare cu cât eu, reprezentând clasa a IX-a, am participat pe aceleași subiecte, în competiție cu elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a. Rezultatul obținut anul acesta a fost unul onorabil și unul care, în aceeași măsură, mă ambiționează pentru etapele din anii următori. Etapa din acest an mi-a oferit prilejul de a-mi face noi prieteni, atât din lotul Brăilei, cu care am interacționat foarte bine, cât și din rândul elevilor din alte județe, cu care am stabilit legături frumoase pe parcursul competiției. Aștept încrezătoare etapele ce se vor desfășura anul viitor, câștigarea unui loc pe podium la etapa națională fiind un deziterat personal în ceea ce privește această competiție. Mulțumesc pe această cale colegilor participanți, cadrelor didactice care ne-au îndrumat și ne-au însoțit, organizatorilor care fac posibilă desfășurarea acestei olimpiade și, nu în ultimul rând, grupului inimos enumerat mai devreme, pentru implicare.”