• 15 ianuarie 2025, Adriana BURLACU
Pe 15 ianuarie, la palatul Lyra, de la ora 11.00, va avea loc lansarea volumului “Vasile Băncilă” Opere vol. XVII-XVIII (editura Istros, Muzeul Brăilei “Carol I”, 2024), cel care încheie seria Opere. Vor prezenta cartea și vor vorbi despre personalitatea filosofului născut la Brăila, prof.dr. Valentin Popa, criticul literar Viorel Coman, scriitorul Vasile Datcu, iar moderator va fi prof. univ. dr. Ionel Cândea - arheolog, cercetător și fost director al Muzeului Brăilei, membru corespondent Academia Română .
La organizarea acestei manifestări au colaborat reprezentanța Brăila - Tecuci a Filialei Iași/ Uniunea Scriitorilor din România, Asociația culturală “Terra Mirabilis” din Brăila, revista de cultură “Antares”.
Vasile Băncilă s-a născut la 1 ianuarie 1897 la Brăila, dar tatăl său era originar din Săcelele Brașovului și mama sa era din Runcu-Popești (Râmnicu-Sărat). A studiat la Liceul “Nicolae Bălcescu” din orașul natal, obținând diploma de bacalaureat în iulie 1916. Participă ca voluntar la război, alegându-se cu răni grave și cu o invaliditate pe viață. Pentru meritele sale, devine sublocotenent în rezervă și i se conferă înalte medalii. Cu un an înainte de a-și lua licența magna cum laude în filosofie, la Universitatea din București (1922), își începuse deja, ca student, activitatea didactică, la Liceul Evanghelic din același oraș, unde avea să predea până în 1923. Din toamna aceluiași an devine profesor titular la Școala Normală de Băieți din Brăila, pentru disciplinele filosofie și logică, și beneficiază, în ciclurile 1925-1927 și 1929-1930, de specializări la Paris, ca membru al școlii Române de la Fontenay-aux-Roses. Din 1 noiembrie 1930 Băncilă trece temporar la Școala Normală de Fete din aceeași localitate. În 1945, după ce cunoscuse rigorile detenției, se vede îndepărtat de la catedră de autoritățile comuniste. Vasile Băncilă a publicat în Ideea europeană, Gândirea, Gând românesc, Revista de filosofie, Revista Generală a Învățământului, revista Arhiva, Rânduiala, Fântâna Darurilor, Universul literar, Satul și școala, Cultura Românească și multe altele.
Fiica filosofului brăilean afirma că “Vasile Băncilă face parte din generația de aur a intelectualilor care au visat și realizat România Mare, jertfindu-se pentru acest ideal, el însuși fiind invalid din primul război mondial”. El este cel care a folosit expresia “spațiul Bărăganului” fiind numit de istoricul filozofiei românești N. Bagdasar, drept “cel mai fecund creator” al generației sale.