Scurt IstoricÎn anul 1948, la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, a fost creat Institutul Internaţional de Teatru (IIT), cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului.
Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în anul 1961.
În fiecare an, o personalitate marcantă din lumea teatrului transmite mesajul dedicat acestei zile. Primul mesaj, transmis la prima sărbătorire a acestei zile, în anul 1962, a fost redactat de Jean Cocteau, poet, scriitor, pictor, dramaturg și cineast francez, iar pe parcursul anilor personalităţi remarcabile ale culturii mondiale au transmis mesaje prilejuite de Ziua Mondială a Teatrului: Dario Fo, Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, dar şi conaţionalii noştri, excepţionale personalităţi, dramaturgul şi eseistul Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurdului – în anul 1976 şi actorul şi regizorul Radu Beligan – în anul 1977.
Istoria teatrului Maria Filotti, clădirea emblemă a Brăilei
În Brăila, istoria teatrului începe acum mai bine de 170 de ani, o data cu inființarea teatrului "Maria Filotti", denumirea de astăzi.
A fost la început han și s-a numit Casa Rally, după numele fraților care au construit-o. Apoi a trecut Regele Carol prin oraș și apoi s-a numit Teatrul Regal. Apoi Dumitru Ionescu, primar al Brăilei, îl lasă moștenire orașului. În anul 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Brăila, iar în 1969 teatrul primește numele actriței Maria Filotti, care a debutat pe scena sa în 1905 în rolul Giocondei.
O plimbare prin Brăila este incompletă dacă nu vizitezi cea mai emblematică clădire a urbei : Teatrul Maria Filotti. Superba construcție este o adevărată bijuterie arhitecturală a Brăilei și este probabil cel mai frumos și elegant teatru din țară. Teatrul din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de peste 170 de ani, dintre care 70 de ani de activitate profesionista permanentă. Clădirea teatrului este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.
La ceas aniversar, le urăm „La mulți ani!” tuturor celor care, aflați fie în fața, fie în spatele cortinei, își dedică viața teatrului, dar și celor care sunt îndrăgostiți de arta teatrală și dramaturgică.