Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populația la conștientizare și la acțiune pentru o lume mai puțin împovărată de boala secolului.În prim plan, statistici tot mai îngrijorătoare
În fiecare an, în România, avem peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, iar totalul deceselor este cu 48% mai mare decât media europeană, conform Globocan 2022.
Numărul de cazuri noi de cancer a fost cu 21% mai mare în 2023 comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Totodată, numărul persoanelor cu cancer din România, aflate în evidența medicilor a depășit 550 de mii. Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul colorectal.
Prin prisma statisticilor, atât de la nivel național cât și internațional, Ziua Mondială a Cancerului urmărește să promoveze conștientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică și să consolideze acțiunile pentru îmbunătățirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament și îngrijiri paliative.
Cu toate astea, în timp ce restul țărilor europene se concentrează pe prevenția cancerelor și pe depistarea timpurie a acestora, în faze incipiente, și pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intenție curativă, România abia reușește să asigure accesul la chimioterapie și servicii medicale de bază.
Deși România și-a majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru sănătate în ultimii ani, rămâne una dintre țările UE cu cele mai scăzute cheltuieli pentru sănătate, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB.
Bugetul previzionat a fi alocat CNAS pentru anul 2024, de 63 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut cu 4 miliarde, raportat la nevoile reale ale pacienților și ale sistemului de sănătate, în general, este departe de a fi suficient.
În fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, reunind comunități, organizații și persoane în școli, întreprinderi, spitale, piețe, parcuri, săli comunitare, lăcașuri de cult – pe străzi și online – acționând ca un memento puternic că toți avem un rol de jucat în reducerea impactului global al cancerului.
Prin creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial, îmbunătățirea educației și înmulțirea acțiunilor personale, asociative și guvernamentale, se poate crea o lume în care milioane de decese cauzate de cancer să fie prevenite.