Sâmbătă, 27 iulie 2024, Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“ din stațiunea Lacu-Sărat, județul Brăila, și-a sărbătorit hramul.

Ca de obicei, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat, lângă biserica de lemn a mănăstirii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii și un sobor de preoți și diaconi.
Cu acest prilej, au sosit și numeroși pelerini sosiți care au venit special pentru a marca duhovnicește sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Printre aceștia s-au aflat și persoane aflate la tratament în stațiunea Lacu-Sărat, oficialități locale și județene, cadre medicale din Brăila și de la baza de tratament a stațiunii Lacu-Sărat, precum și monahi și monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
“După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Visarion a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfântului Pantelimon.
în cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse asupra pământului ploaie binecuvântată aducătoare de rod bun.
La momentul liturgic cuvenit, mulți copii și credincioși au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a vorbit celor prezenți despre rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii. Chiriarhul Dunării de Jos i-a oferit ierarhului invitat o icoană cu Maica Domnului și a mulțumit tuturor credincioșilor care au venit cu dragoste și evlavie să se roage sfinților lui Dumnezeu, ajutători și tămăduitori ai oamenilor aflați în suferințe, boli și încercări. În semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea desfășurată cu jertfelnicie, devotament, implicare și hărnicie, pcuv. ieromonah Gheorghe Aenoae, duhovnicul acestei mănăstiri, a primit rangul de protosinghel, iar stavrofora Pantelimona Corjos, stareța Mănăstirii ”Sf. Pantelimon” – Lacu Sărat, a primit Ordinul ”Crucea Sf. Ap. Andrei”.
La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat cu Aghiasmă mică pe toți cei prezenți la această sărbătoare”, a precizat pr. Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Lăcașul de cult adăpostește un muzeu etnografic cu o impresionantă colecție de obiecte vechi tradiționale. Mănăstirea ”Sf. Pantelimon” este inclusă în programul de tabere pentru copii, organizat pe tot parcursul vacanței de vară în Arhiepiscopia Dunării de Jos. Foarte mulți copii, însoțiți de preoții de la parohiile de unde provin, vizitează biserica mănăstirii și muzeul din incinta ansamblului mănăstiresc și, nu în ultimul rând, se bucură de ospitalitatea harnicelor monahii la agapa oferită cu dragoste și pricepere din produsele tradiționale pregătite acolo.
Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din județul Brăila, care și-a început activitatea la 27 iulie 1996, atunci când Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit locul și a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfințit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic și Doctor fără de arginți Pantelimon, ocrotitorul și vindecătorul bolnavilor, și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță, care se ridică până la înălțimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. în custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.
Așezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaște ale Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ș.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctității Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor personalități ale vieții religioase și civile din țarăși de peste hotare.