• 10 februarie 2025, Gabriela DELEANU
Sistemul de sănătate din România se confruntă cu o criză a medicamentelor, care este generată de mai mulți factori. Lipsa de medicamente există atât în spitalele din România, cât și în farmaciile care nu reușesc să se aprovizioneze cu medicamentele de care au nevoie pacienții.
Agenția Națională a Medicamentului (ANM) publică frecvent lista cu medicamente care lipsesc din țara noastră. Potrivit listei ANM, țara noastră are 816 medicamente lipsă. Doar în luna ianuarie din acest an, de pe piața de medicamente din România au dispărut temporar sau permanent 31 de medicamente.
Printre motivele invocate de ANM pentru lipsa medicamentelor se numără două: motive comerciale și motive de fabricație. Motivele comerciale țin de prețurile negociate între producător și statul român. La nivel european funcționează principiul prețului cel mai mic pentru medicamente, iar în ultimii ani prețurile au crescut foarte mult și nu se mai poate respecta acest principiu pentru că producătorii de medicamente ar trebui să le vândă pe pierdere. Statele europene sunt constrânse să scoată mai mulți bani din conturi dacă vor să cumpere medicamente.
Ce categorii de pacienți sunt afectați
Cei mai afectați sunt bolnavii de cancer, unde fiecare zi de întârziere poate fi decisivă pentru lupta împotriva bolii. Numai că spitalele se confruntă cu o criză de medicamente împotriva cancerului, iar uneori lipsesc chiar și medicamentele ieftine pe care medicii ajung să le cumpere din buzunarul lor.
Lipsa de medicamente afectează și alți pacienți, precum cei cu diabet sau boli cardiovasculare. Ozempicul a fost retras de pe piața din România și a creat o adevărat problemă pentru bolnavii de diabet. Produsul a fost retras din țara noastră deoarece statul român nu a vrut să plătească mai mult, după cum afirmă farmaciștii. Atât spitalele, cât și farmaciile înregistrează întârzieri cu plata medicamentelor deoarece nu primesc niciodată la timp banii de la Casa de Sănătate.