Această mare sărbătoare este praznuită anul acesta pe 10 mai. Nu are data fixă. Ea este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști.
La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea după ce s-a spalat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlinește descoperirea făcută de Maica Domnului.
În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma mică.
Izvorul tămăduitor de la Biserica Greacă
Izvorul Tămăduirii transformă oraşul Brăila în centru al Ortodoxiei, loc de pelerinaj pentru credincioşi sosiţi din toată ţara. Anual, peste 20.000 de suflete vin la Biserica Greacă, în Săptămâna Luminată, pentru a lua apă sfinţită.

Legenda spune că apa transformată în agheazmă ţâşneşte de sub Altar numai în prima zi de vineri de după Paşti. Tot legenda spune că, pe când se săpa fundaţia bisericii, chiar sub Sf. Altar, la 12 metri adâncime, a ieşit la iveală un izvor despre care avea să se afirme că vindecă bolile trupului şi ale sufletului.
Credincioşii vin anual să ia agheazmă de la Biserica Greacă pentru că, zic ei, este miraculoasă.
Izvoare tămăduitoare la noi în țară
Unul din acestea se află la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, la mai puțin de 5 km de municipiul Ploiești. Un alt izvor cu apă vindecătoare se află la Mănăstirea Dervent. Tradiția spune că acest izvor a tâșnit din locul în care
Apostolul Andrei a împuns piatra cu toiagul. Alt loc binecuvântat cu apă tămăduitoare este izvorul de la Mănăstirea Horaicioara din județul Neamț și nu trebuie uitat nici izvorul de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din judetul Argeș.