×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3612
5.0736
Ziar Braila
Întâlnire cu scriitori dobrogeni și lansări de carte la Muzeul Brăilei „Carol I”


• 16 iulie 2025, Adriana BURLACU


Muzeul Brăilei „Carol I”, prin Casa Colecțiilor Etnografice, continuă promovarea literaturii și tradițiilor culturale locale printr-o nouă întâlnire organizată joi, 17 iulie, începând cu ora 13.00, la Casa Alexiu (str. Polonă nr. 14). Manifestarea face parte din seria activităților desfășurate în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”, un proiect menit să aducă în prim-plan conexiunile dintre patrimoniul etnografic și creația literară contemporană.

Publicul brăilean este invitat să participe la o după-amiază dedicată lecturii, dialogului cultural și muzicii tradiționale, în compania unor scriitori reprezentativi pentru spațiul dobrogean. Cu acest prilej va avea loc lansarea a patru volume apărute la Editura PIM din Iași, fiecare dintre acestea abordând teme diverse, de la lirismul iubirii până la istorie, poveste și reflecție asupra identității.

Printre volumele lansate se numără “Îngerul iubirii” de Mircea Marcel Petcu, o lucrare care explorează dimensiunile afective și spirituale ale existenței, și “Fulg de poveste” de Daniela Vladu, o apariție editorială recentă, care aduce în prim-plan delicatețea imaginarului copilăriei și frumusețea narațiunii simple, dar profunde. Victor Baumann, cunoscut pentru preocupările sale legate de istoria și identitatea spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră, lansează volumul “Bithida: istorie și destin”, o lucrare care propune o lectură documentată și emoțională a unei lumi puțin cunoscute. Angela Dumbravă completează programul editorial al întâlnirii cu volumul “Ce mare este lumea mică”, o reflecție plină de candoare și ironie asupra detaliilor cotidiene care ne definesc ca oameni și comunități.

Un moment deosebit al întâlnirii cu literele este prezența scriitorului Ștefan Zăvoiu din Tulcea, invitat special, care va susține un dialog cu publicul și colegii scriitori despre literatura dobrogeană, provocările creației contemporane și rolul scriitorului în societatea actuală.

Programul include și o intervenție muzicală susținută de Grupul vocal VALAHIKA al Academiei Bunicilor, un ansamblu cunoscut în Brăila pentru interpretările autentice și emoționante ale repertoriului tradițional românesc. Proiectul este coordonat de dr. Claudiu Brăileanu, iar pregătirea muzicală este asigurată de instructorul Elena Cocoș. Întâlnirea este moderată de dr. Brîndușa Ilie, muzeograf în cadrul Serviciului Cercetare, Documentare, Valorificare al muzeului, care va asigura continuitatea dialogului și va facilita interacțiunea între invitați și public.