• 6 martie 2025, Angela BURTEA
Proiectarea și realizarea unor parteneriate educaționale între școli, cât și între familie și școală reprezintă un important schimb de experientă, beneficiarii fiind atât copiii și părinții, cât și cadrele didactice. Început în anul 2019, la inițiativa dnelor Carmen Dumitriade și Nicoleta Stanciu, prof. înv. primar la Șc. Gimnazială ”Ion Creangă”, proiectul s-a derulat fără întrerupere, atrăgând cu succes școli din municipiu și județ. La sfârșit de februarie, în cadrul Simpozionului cu tema ”Copil ca tine am fost și eu” desfășurat în prezența cadrelor didactice de la școlile ,,M. Eminescu”, ,,M. Dragomir”, ,,E. Teodoroiu”, Cazasu, Tichilești, Ianca, ,,G. Coșbuc”, ,,Vlaicu Vodă”, ,,Ion Băncilă”, LPS, ,,Sf. Maria”, ,,Dr. Luca” discuțiile au fost axate pe ”jocurile copilăriei” de azi și de ieri, accentul fiind pe cele din trecut.
Nu întâmplător, activitățile propuse au fost în preajma zilei de naștere a marelui povestitor Ion Creangă, meșter în ale povestitului, căci “Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”
Pornind de la acest citat, Nicoleta Stanciu a precizat că nu întâmplător a fost aleasă tema, cu atât mai mult cu cât patronul spiritual al școlii este Ion Creangă, iar ziua de naștere a acestuia e pe 1 martie. "Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte. Cărui om nu îi este dor de copilărie? Câți dintre noi nu ne amintim cu nostalgie de cea mai prețioasă perioadă a vieții, când totul era atât de simplu, când singurele limite ale vieții erau joaca, bucuria și entuziasmul?”
După ce partea teoretică a fost punctată în linii mari, cadrele didactice au intrat în iureșul copilului de odinioară îndrumate fiind de inimoasa Carmen Dumitriade, pasionată fiind de ”cânt și joc”. ”Familia și școala au un interes comun: educația copilului și integrarea lui în viața socială, spune dna Dumitriade, dar muzica și jocul sunt la îndemâna oricui, dacă poartă în suflet anii copilăriei și ține în viață copilului interior. Îmi place să cred că elevii mei, oricare dintre ei, sunt muzicali tocmai prin integrarea acestor activități în cadrul tuturor disciplinelor școlare. Am adus în viața lor cântelcele și jocurile copilăriei mele (Podul de piatră, Batista-mparfumată, Țăranul e pe câmp și multe altele) și n-am greșit”. Nici cealaltă secțiune a simpozionului nu trebuie omisă: concursul de desene cu aceeași temă ”Jocurile copilăriei”. Realizate în acuarelă sau creioane colorate, apreciez fiecare lucrare pentru că acolo este așezat frumosul din sufletul copilului. În cele din urmă, acestea vor fi jurizate și premiate.”
Într-o atmosferă destinsă, cadrele didactice au împărtășit jocuri muzicale sau pe hârtie, au cântat și au povestit despre copilărie - jocuri, jucării, colecții, timp liber, amintiri din școală și au urmărit cu emoție interviurile realizate de copii cu bunicii lor, revenind cu gândul și cu sufletul în lumea copilăriei.
Ca de fiecare dată, prezența dnei Nicoleta Stoica, director-adjunct, a adus un plus de apreciere întregii activități, admirând ingeniozitatea de care dau dovadă inițiatoarele proiectului, an de an. Ideile străbat și ajung cu ușurință la inimile participanților, datorită seriozității, responsabilității și, nu în ultimul rând, pasiunii.
Și eu, ca participant, am plecat mai bogată sufletește, spunându-mi că încă mai avem printre noi învățători ajunși prin vocație.