×
Social
Sănătate
Economic
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
Publicitate
4.3947
5.0851
Ziar Braila
De azi: o noutate de prestigiu la Brăila
Academia Culinară ,,Bella Italia”


• 1 noiembrie 2025, Stan MUNTEANU & Liliana MUNTEANU


Iulian Zamfir• interviu cu dl ing. Iulian Zamfir, director general al grupului de firme “Bella Italia” Brăila •

- Domnule Director general, în discuția pe care am purtat-o cu dvs., zilele trecute, am putut consemna, succint, momentele devenirii unei firme brăìlene, de la o mică societate comercială de brutărie, MONOPRIX, deschisă în urmă cu 22 de ani (n.r. 1993), până la atingerea unui nivel de vârf, cu perioade intermediare 1999 când, prin multă trudă și perseverență aceasta s-a transformat în firma “Bella Italia”, apoi în Școală Culinară ”Bella Italia”, începând cu 15 noiembrie 2008, cu un colectiv valoros în turism și alimentație publică prin care s-au pregătit și au evoluat profesional peste 1000 de tineri brăileni și nu numai. Între timp școala pe care ați fondat-o a devenit un grup de firme, cu reprezentanțe și sucursale în 20 de orașe ale țării, toate cu profil de turism și alimentație publică. Ne puteți enumera câteva dintre orașele unde aveți asemenea locații?

- Desigur, în București, Galați, Craiova, Sibiu, Timișoara, Constanța, Iași etc.

- Din spusele dumneavoastră am reținut că timp de 17 ani, ați pregătit momentul și acum începând cu 1 noiembrie 2025, adică astăzi, inaugurați noua instituție brăileană de profil, ACADEMIA CULINARĂ “BELLA ITALIA”, cu un plan de învățământ propriu, antepregătit, cu țeluri și obiective de profil precise.

- Exact, așa cum ați înțeles, acest gând al nostru nu s-a înfiripat peste noapte, ci prin tot atâția ani de experiențe, de planuri și obiective de viitor. Vreau să precizez că venim cu o echipă prestigioasă care a făcut performanță dovedită prin pregătirea a sute de cursanți care ne-au trecut pragul.

- Deci, domnule Director general, v-am propune să discutăm concret despre acest moment inaugural al Academiei Culinare “BELLA ITALIA” de la Brăila.

- Va începe să ființeze de mâine.

- Și unde anume își va desfășura activitatea?

- Chiar aici, la Brăila, în sediul nostru din Brăila, de pe strada Plevnei nr. 176.

sediu- Vă propun să intrăm în miezul problemei legat de Academie. Ce se vrea a fi această academie? Cum va fi organizată?

- Va fi structurată pe patru paliere importante?

- Să le enumerăm pe rând. Ce însumează fiecare dintre acestea?

• Primul palier însumează cursuri de calificare în meseriile de bucătar, cofetar, patiser, ospătar și barman;

• Al doilea palier, cuprinde cursuri de specializare și aici e vorba de cursanți înscriși pentru obținerea unor grade superioare în fiecare dintre profesiile mai sus enumerate;

• Al treilea palier profesional se referă la organizarea unor cursuri de perfecționare pentru acei cursanți care doresc să-și desăvârșească aptitudinile pe teme distincte ale bucătăriei, cofetăriei și patiseriei, deci se referă la fiecare dintre profesiile enumerate mai sus.

- În ce sens?

- Dacă prin calificare și specializare deții o anumită poziție în organigrama unei unități de alimentație publică, cursurile de perfecționare te desăvârșesc pe anumite teme distincte ale bucătăriei, cofetăriei și patiseriei românești și internaționale…

- Și cel de-al patrulea palier la ce se referă?

- La organizarea unor cursuri pentru amatori (hobby). Este vorba în principiu de organizarea unor cursuri tematice de bucătărie, cofetărie și patiserie italiană, tradițională, vegană etc. Pot participa angajați în diferite profesii, profesori, medici, economiști, cu studii superioare și medii.

- Domnule director general, pentru cursanții Academiei “Bella Italia” vor exista și anumite limite de vârstă?

- La cursurile de calificare, de preferință vor fi atrași tineri, pentru calificări în profesiile de bază, adică cu vârste între 16 și 30 de ani. Pentru restul cursurilor, normal că vom atrage și cursanți cu vârste peste 30 de ani. Pentru hobby rămâne valabilă orice vârstă.

- Ce alte activități vor mai fi desfășurate în cadrul noii Academii Culinare?

- Diverse întâlniri cu specialități din turism și alimentație publică români și străini, în special din Italia - că doar nu întâmplător ne și numim “Bella Italia” - schimburi de experiență și alte activități specifice.

În viitorul apropiat Academia “Bella Italia” va fi parteneră cu o prestigioasă instituție de profil din Italia. Acest parteneriat va consolida poziția noastră pe piață și ne va aduce o mai mare recunoaștere profesională pe plan național și internațional.

Ca o concluzie dezideratul Academiei “Bella Italia” este ca toți cursanții noștri să fie recrutați de companiile de profil încă de pe băncile școlii. Vrem ca Academia “Bella Italia” să ridice prestigiul profesional și calitatea serviciilor din turismul românesc în așa fel încât România să devină o destinație turistică internațională.

- Domnule director, cine sunt cei ce vor preda la aceste cursuri?

- Doar specialiști cu o bogată experiență teoretică și practică, români și chiar din străinătate…

- Și o altă întrebare: cine va conduce efectiv Academia Culinară “Bella Italia”?

- Domnul George Ștefan va conduce instituția ca Director Executiv, fiind un profesionist care și-a dovedit calitățile atât în țară cât și-n străinătate prin locurile unde a activat.

- Vă mulțumim și vă dorim mult succes și La mulți ani.

- Vă mulțumim și noi și vă mai așteptăm și cu alte prilejuri spre a informa cititorii despre activitățile noastre.