Cam așa ar putea fi caracterizată situația cu care se confruntă țara noastră, potrivit datelor Eurostat care arată că România are cel mai mare număr de șomeri în rândul proaspeților absolvenți. În fruntea clasamentului în ceea ce privește rata de ocupare în rândul absolvenților se situează Malta - cu 95,8% și țările de Jos - cu 93,2%, în timp ce România se “luptă” pentru ultimele locuri cu Italia și Grecia.
Ajutor financiar pe o perioadă de 6 luni pentru cei care nu reușesc să se angajeze imediat după finalizarea studiilor
Pentru cei care nu reușesc să se angajeze imediat după finalizarea studiilor,
statul român le oferă un ajutor financiar pe o perioadă de 6 luni. Condiția este ca absolvenții să se înregistreze în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, într-un termen maxim de 60 de zile calendaristice de la absolvire, după cum informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Ajutorul de șomaj va fi în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare, respectiv 330 de lei/lună.
De asemenea, absolvenții care sunt înscriși în baza de date a ANOFM mai au parte și de alte facilități, cum ar fi faptul că beneficiază de servicii gratuite de informare și consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării.
Documentele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt actul de identitate; diploma de absolvire sau adeverința din care să rezulte data absolvirii și Curriculum Vitae.
Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR - 660 de lei).
Condiții pentru a beneficia de indemnizație de șomaj
În schimb, printr-un comunicat de presă remis cu acest prilej, ANOFM subliniază că
nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la serviciile de formare profesională oferite de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. De indemnizație de șomaj
nu beneficiază nici absolvenții care, la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei alte forme de învățământ.