Medici de familie, dar și unii din ambulatoriile de specialitate, nu au mai eliberat rețete compensate și trimiteri pentru servicii medicale decontate de CNAS, pe motiv că actul adițional ce prelungește contractul cadru cu CNAS nu menționează nimic despre prevederile negociate.
Deși părea că lucrurile se liniștiseră, cel puțin aparent, referitor la nemulțumirile medicilor de familie, realitatea este una complet diferită. În contextul tarifelor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reprezentanții medicilor de familie cer să fie stabilite clar condițiile de decontare a serviciilor pe trimestrul IV al anului 2024, iar în cazul în care aceasta nu se va întâmpla, își rezervă dreptul de a se adresa forurilor competente.
De la 1 iulie, o bună parte din rândul medicilor de familie, dar și unii din ambulatoriile de specialitate, nu au mai eliberat rețete compensate și trimiteri pentru servicii medicale decontate de CNAS, pe motiv că actul adițional ce prelungește contractul cadru cu CNAS nu menționează nimic despre prevederile negociate.
În cadrul unui comunicat de presă al Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie se precizează că ”prețul serviciilor prestate de către furnizorii de servicii medicale în medicină primară și ambulatoriul de specialitate în trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil. Prin urmare actul adițional la Contractul de furnizare de servicii medicale, cu valabilitate impusă abuziv și pentru trimestrul IV, este lovit de nulitate fără a cunoaște prețul/contravaloarea serviciilor medicale pe care medicii se obligă să le acorde”.
La începutul acestei luni, CNAS făcea anunțul că erau semnate 99,5% din actele adiționale cu furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Potrivit acestei surse, pentru semestrul I și trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor „per capita” și pe serviciu medical se mențin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023, astfel: în asistența medicală primară – valoarea punctului per capita – 12 lei / valoarea punctului pe serviciu – 8 lei; în asistența medicală ambulatorie – valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei; în asistența medicală dentară se menține valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.
Colegiul Medicilor din România vine cu unele replici la cele menționate de reprezentanții CNAS, și cere fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita și pe serviciu medical, pentru trimestrul IV.
„Este esențial ca prețul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare și previzibile, chiar dacă au ca bază o Hotărâre de Guvern. În egală măsură, este crucial ca prestatorii de servicii medicale să fie protejați, din punct de vedere legal, împotriva imputațiilor financiare nejustificate ce ar putea fi formulate de Casa de Asigurări”, este mesajul celor de la Colegiul Medicilor.
Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie a ținut să precizeze că ”în caz contrar medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate se văd nevoiți să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situația vătămării drepturilor pacienților începând cu 1 octombrie 2024. De asemenea, facem precizarea că majoritatea colegilor din județele unde actele adiționale sunt deja semnate, au semnat actele aditionale cu obiecțiuni, amendând nu doar lipsa finanțării din ultimul trimestru, dar și dubla sancțiune pentru prescrierea eronata a unor rețete”.