×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Eveniment aniversar „Dor de Basarabia”: 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România


• 27 martie 2025, Adriana BURLACU


Centrul Cultural și de Agrement „Chira Chiralina” Brăila, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Brăila, Centrul Județean de Excelență Brăila și Asociația „ProBasarabia și Bucovina”, filiala „Vasile Voloc” Brăila, organizează manifestarea cu tema „Dor de Basarabia”, dedicată comemorării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Manifestarea are loc astăzi, 27 martie, începând cu ora 17.00, la Casa Memorială „Petre Ștefănescu-Goangă” din Brăila.

Acțiunea va debuta cu o alocuțiune susținută de prof. dr. Ștefan Aftodor, președintele filialei brăilene a Societății de Științe Istorice din România. Acesta va aduce în atenția publicului aspecte esențiale legate de procesul istoric al unirii Basarabiei cu România, evidențiind atât contextul diplomatic, cât și impactul acestui moment asupra identității naționale.

În continuarea programului, mai mulți elevi din colegiile brăilene vor participa la faza județeană a concursului istoric „Desăvârșirea unității naționale: personalități, fapte memorabile și bătălii diplomatice în realizarea Unirii Basarabiei cu România”. Aceștia vor susține prezentări pe teme precum „Mărturii despre unirea Basarabiei cu România” și „Basarabia în cadrul României Mari”, punând în valoare cercetările și interpretările lor asupra evenimentelor de la 1918.

Pe lângă componenta educativă, manifestarea va cuprinde și momente artistice menite să îmbine istoria cu expresia culturală. Grupul folk „Generații”, format din Daniela Popa, David Toader și Robert Neculiță, sub coordonarea profesorului Dumitru Popescu, va susține un recital cu melodii tematice. De asemenea, Grupul folcloric „Chira Chiralina”, coordonat de profesorul Maria Radu, va aduce în prim-plan cântece tradiționale, evocând spiritul național și legătura culturală dintre cele două maluri ale Prutului.

Prin această inițiativă, organizatorii își propun să reamintească publicului importanța istorică a zilei de 27 martie 1918 și să promoveze valorile unității naționale prin educație și cultură.