Astăzi este despre domnia voastră, doamna mea profesoară și dirijoare,
Parascheva Moise! Am în inimă și în suflet doar
iubire și admirație pentru domnia voastră!

Cine s-a gândit vreodată că va sosi și acest moment trist și unic?!
Cu ochii minții mele, adulmec timpul și mă întorc în el, ca să deslușesc în cuvinte muritoare, lucruri despre o doamnă profesoară blândă, suavă și frumoasă la suflet, ca o arie muzicală de Beethoven.
Eram o elevă timidă și sensibilă, așa cum sunt și astăzi, un om sensibil și răbdător, care încearcă să rămână un om bun, care vrea, în puține cuvinte, să redea un suflet de om unic și nemuritor!
Când am pășit în mediul și în spațiul educațional, creator și ”cultivator de suflete și minți”, cum cred că ar fi corect să fie denumit fostul Liceu Pedagogic, actualul Colegiul Național ”D.P. Perpessicius”, prin tradiția sa, de a ”produce” oameni deosebiți, capabili să predea noilor generații, am avut teamă și am fost șocată de mediul rigid care exista în acele vremuri!
Îmi amintesc de prima zi, în care am avut cinstea de a intra în sala de clasă, unde ne aștepta, blajina doamnă profesoară de muzică,
Parascheva Moise!
Inițial, ca elevi, eram învățați să dăm Cezarului ce este al Cezarului! Am intrat vesele și bucuroase (am făcut parte de generația de aur a liceului, promoția 1981, la specializarea educatoare), scăpasem de orele stresante de la alte materii considerate importante în formarea unui cadru didactic. Doamna precum știți sau probabil că ați auzit, avea muzica sădită în suflet și vorbind încet, aproape șoptind, ne-a invitat să parcurgem alături de dânsa, călătoria noastră în lumea minunată a muzicii!
Am crezut inițial că poate fi doar blândă și afectuoasă și când am devenit gălăgioase, că așa sunt elevele de liceu, oricât ar trece timpul, dânsa s-a transformat uluitor și am văzut un om plin de fermitate și un dascăl desăvârșit! Am rămas uimită! Nu mă așteptam la o asemenea metamorfoză!
Da! Așa arătau dascălii noștri! Buni, înțelegători, unii, în ciuda problemelor personale, dar niște profesioniști adevărați, de nota 200!
Peste timp și ani, oamenii se schimbă și se transformă, precum v-ați convins cu toții în viață!
Doamna noastră, minunata profesoară emerită, PARASCHEVA MOISE, a fost și a ars ca o torță pe altarul muzicii corale, la repetițiile de la cor, la care am fost părtașă peste 20 de ani. Am trăit și am perceput direct, implicarea acestei minunate doamne a muzicii corale brăilene, în tot ceea ce făcea zilnic!
Aș dori să mai expun un singur moment memorabil din activitatea corului de femei, Corala ”Camerata” la care am fost participantă directă și prezentă din 2003, până astăzi, cor care și-a desfășurat activitatea sub oblăduirea Centrului de Creație, Brăila, aflat în subordinea Consiliului Județean, Brăila!
Cinste fostei doamne director
Maria Pușcaciu și actualei doamne directoare
Alina Sulicu, care s-a zbătut și încă este alături de minunata CORALĂ FEMININĂ ”CAMERATA”! Am avut onoarea de a cânta în acest cor cu oameni minunați, cu doamne deosebite, cu voci angelice pline de dar al lui Dumnezeu, sub bagheta doamnei dirijor Moise Parascheva!
Ani în șir am repetat, în zilele de luni și joi! Doamna dirijor era de o corectitudine exemplară, nu lipsea niciodată și mereu venea cu noi piese și ne îmbogățea repertoriul! Și acum îmi răsună dojana dârză și fermă, că am întârziat sau am lipsit de la repetiție! Nimeni nu era iertat! Așa era dânsa! Am învățat sute de cântece, pe care doamna Moise le alegea, cu răbdare titanică și responsabilitate muzicală, apoi le dăruia publicului în concerte și spectacole la nivel județean și național!
Memorabilă pentru inima și sufletul meu, a fost participarea Coralei feminine
”Camerata” a CJCPCT din Brăila, la
Festivalul de Muzică Corală de la Focșani, județul Vrancea, din 2016 (cred), unde domnul doctor în muzică,
Dumitru Săndulachi (care a studiat pedagogie muzicală, este dirijor la nivel academic la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iași din 1970 și dirijorul fondator al Corului de Cameră” Pastorala” din Focșani, cu o activitate uriașă în domeniul muzicii corale de peste 50 de ani, a înființat 18 coruri și grupuri vocale în diferite instituții), în plin festival coral i-a adus
omagii și aprecieri verbale, un buchet enorm de flori, diplomă de merit și plachetă pentru merite deosebite in domeniul muzicii corale din România, distinsei doamne
Parascheva Moise, fondatoarea Coralei feminine ”Camerata”, pe scena acestui eveniment muzical apreciat la nivel național!
A fost lăudată și aplaudată, la scenă deschisă, minute în șir de publicul vrâncean, la Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia” Focșani, ca recunoaștere și apreciere deosebită pentru activitatea doamnei noastre iubite, în muzica corală din România!
Sincer? Nu am văzut așa ceva în Brăila! Am rămas mută de uimire de aprecierea venită din partea emeritului domn, doctor în muzică, Dumitru Săndulachi! Domnia sa, am aflat ulterior, este ”nașul oficial” al Coralei Feminine ”Camerata”! Noi ne adresam cu acest apelativ, ”nașul” distinsului domn, doctor în muzică, care este și membru fondator al Asociației Naționale Corale din România, din 1990 și vicepreședinte a ANCR! Domnia sa, ne alintă și acum cu apelativul ”finuțele mele”! Poate vă întrebați de ce descriem aceste aspecte amănunțit?! Pentru a demonstra, ca la matematică, nivelul de apreciere de care se bucura Doamna muzicii corale din Brăila, Parascheva Moise!
A fost un moment de referintă, al carierei celei care astăzi nu mai este printre noi și care probabil, a plecat în ceruri, la Bunul Dumnezeu, să cânte alături de îngeri, spre Slava Lui!

Vă vom purta în inimă și în suflet veșnic, chip minunat de
dascăl emerit, muzician de marcă, dirijor talentat și dăruit muncii. A condus Corala Feminină ”Camerata” din 1997 până în perioada pandemiei de Covid 19, 2020, până la vârsta de 93 de ani; a fost apreciată de oameni importanți ai muzicii corale din România! Cea care s-a numit și există în mii de suflete de oameni pe care i-a format pentru cariera didactică, pentru a cânta în coruri, doamna mea dragă și iubită,
Parascheva Moise!