×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5369
5.1222
Ziar Braila
Polițiștii au dreptul la compensație și în cazul achiziționării unor locuințe ANL


• 19 martie 2025, Adriana BURLACU


Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat, printr-o decizie recentă, aspectele legate de plata compensațiilor acordate polițiștilor pentru plata ratelor la locuințele achiziționate. Potrivit hotărârii, polițiștii au dreptul la compensație și în cazul achiziționării unor locuințe ANL, cumpărate în rate. Totodată, instanța a precizat că polițistul mutat la cerere într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai beneficiază de compensația lunară după ce se mută într-o localitate aflată în interesul serviciului.

„Dispozițiile art. 31 alin. (1) - (14) din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului și ale art. 2 lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie se aplică și în cazul achiziționării unor locuințe cu plata în rate, inclusiv a celor edificate de Agenția Națională pentru Locuințe”, se menționează în decizia Înaltei Curți.

Această decizie a fost luată în urma unui caz în care unui polițist i s-a refuzat compensația atunci când a informat conducerea că a achiziționat o locuință ANL în rate. Autoritățile au motivat refuzul prin faptul că acesta nu putea beneficia simultan de două ajutoare din partea statului român, considerând că situația sa nu se încadra în prevederile legale. Polițistul a contestat decizia, iar instanțele inferioare i-au dat dreptate, iar Curtea de Apel a cerut clarificarea acestui subiect de către Înalta Curte.

Legea prevede dreptul la compensație pentru plata chiriei sau ratelor în două situații: prima se referă la polițistul mutat într-o localitate în interesul serviciului, în care nici el, nici soția nu dețin locuință proprie. Acesta are dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât valoarea chiriei. A doua situație vizează polițistul mutat într-o localitate unde își are domiciliul, dar nici el, nici soția nu dețin locuință proprie. în acest caz, compensația se acordă în urma unei anchete sociale.

Dacă polițistul îndeplinește condițiile pentru a beneficia de compensație, el poate folosi acești bani pentru plata ratelor la bancă pentru achiziționarea unei locuințe.