×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3756
4.9773
Ziar Braila
Secția de Științe ale Naturii va fi refăcută de la zero


• 19 martie 2024, Gabriela DELEANU


Este anunțul autorităților brăilene, în cea mai recentă conferință de presă. Consiliul Județean Brăila își dorește, astfel, să ofere o nouă perspectivă profesorilor și elevilor brăileni de a desfășura aici diferite lecții tematice. Secţia de Ştiinţe ale Naturii se află amplasată în Parcul Monument. Clădirea Secţiei are în compunerea ei o sală de expoziţie permanentă, o sală de expoziţii temporare, o sală cu acvarii cu peşti exotici şi un laborator de conservare-restaurare.

Scurt istoric

În anul 1964 se deschide Secţia de Ştiinţe ale Naturii, completând alături de celelalte secţii existente peisajul cultural brăilean. Autorităţile locale din acea perioadă au hotărât ca sediul noii secţii să fie în clădirea restaurantului vechi din Parcul Monument. 

Primul muzeograf al secţiei a fost Virginia Naniu (1964-1972). În această perioadă încep să prindă viaţă şi să se organizeze primele colecţii şi expoziţia de bază a secţiei. Având în componenţă piese din colecţia Cociorva, expoziţia prezenta diferite plante şi animale sub formă dioramatică.

Între anii 1997 și 2004, secția trece prin diferite procese de reorganizare, modernizare și extindere .

De curînd, secția a intrat în atenția autorităților. ” Am luat decizia să demolăm clădirea actuală, pentru că nu mai corespunde, din punct de vedere arhitectural dar și ca spațiu pe care ni-l dorim. Ne dorim o clădire nouă, parter plus etaj și o seră în spate. Intenționăm să realizăm o zonă cu sală de conferințe, o sală de curs, unde elevii să poată participa la lecții despre Științe ale Naturii”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

În patrimoniul științific al Secției de Științele Naturii sunt cuprinse următoarele colecții, numărând peste 20000 de piese: botanică, celenterate, gasteropode, crustacee, insecte, pești, amfibieni, reptile, păsări, mamifere, geologie.

Foto: Muzeul Brăilei „Carol I"