×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Canicula afectează alimentarea cu apă în unele județe


• 17 iulie 2024, Adriana BURLACU


Administrația Națională “Apele Române” a făcut anunțul că la ora actuală, date fiind condițiile climaterice, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, iar până la finele lunii iulie acesta va scădea spre 77%, . “În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde mc existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm la sfârșitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național un coeficient de umplere de circa 77%”, se menționează în anunț.

Deocamdată, patru sectoare de pe râurile interioare Jiu (județul Gorj), pârâul Homorodul Mare și pârâul Fișag (județul Harghita), pârâul Belinul Mic și Saciova (județul Covasna), Buzău (județ Buzău) și Ialomița (județul Ialomița) se află în faza de atenționare-avertizare.

În plus, două sectoare pe râurile interioare Olt (județ Harghita) și pârâul Belinul Mare (județ Covasna) se află în treapta 1 de restricții pentru folosințele “Irigații și Piscicultură”, iar cinci sectoare de pe râurile interioare Buzău (județ Brăila), Călmățui (județele Buzău și Brăila) și pârâurile Belinul Mic, Fișag și Saciova (județ Covasna) sunt în treapta 3 de restricții pentru același tip de utilizare.

Datele oferite publicității de către ANAR menționează faptul că până acum, 291 de localități (inclusiv orașele Roman, Pașcani și Hârlău) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă sunt afectate, la fel și localități din județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba.

Debitul Dunării la intrarea în țară (pe secțiunea Baziaș) a fost în scădere, până la o valoare de 4.500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s). Prognoza hidrologilor estimează faptul că debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în țară și vor ajunge în jurul valorii de 4.200 mc/s.