• 7 ianuarie 2025, Adriana BURLACU
În perioada 2 februarie – 8 martie 2025, Analia Selis vine în fața publicului din România cu turneul național „Argentinissimo, Rădăcini”, un eveniment conceput în jurul tango-ului și folclorului latino-american. Programul turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, desfășurate în peste 15 orașe din România: București, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Târgoviște, Brăila, Buzău, Slobozia, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Suceava, Iași, Târgu Mureș, Brașov. La Brăila, unde Analia Selis nu va fi la prima întâlnire cu publicul iubitor de tango din orașul lui Panait Istrati, concertul va avea loc pe 15 februarie, la Palatul Culturii Brăilene „Lyra”, începând cu ora 19:00. Alături de ea se vor afla doi invitați speciali născuți în aceeași țară sud-americană: chitaristul Julio Santillan și pianistul Mariano Castro – dublu nominalizat la Latin Grammy Awards. Cei doi artiști semnează și aranjamentele muzicale pentru piesele ce vor fi interpretate, având ca tematică sărbătorile din primele luni ale anului: Ziua îndrăgostiților, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii.
Stabilită din anul 2003 în România, după studii muzicale urmate în țara sa natală (Argentina) și la Longy School of Music - Boston (S.U.A), Analia Selis a fost inițial apreciată ca interpretă de pop latino-american și a devenit cunoscută publicului român după obținerea premiul al III-lea la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” (2004). Din 2014, Analia a ales o nouă cale de exprimare artistică: tango-ul, genul muzical fascinant și pasional născut în Argentina. Turneele naționale „Vă place tango?” (două ediții), „Tango Simfonic” (prima ediție), „Tango Simfonic - Milonga de mis amores” (ediția a doua), „ArgEnTango”, „Symphonic Piazzolla” sau „Interbelic Simfonic” au fost foarte bine primite de public și reprezintă o mărturie a pasiunii și dăruirii Analiei Selis pentru muzica de tango.
Demn de menționat este faptul că Analia a fost invitată să concerteze cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Kralove Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra) sau alături de ansambluri ca Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a. A răspuns prezent și la invitația de a urca pe scena unor mari festivaluri muzicale: Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipeda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ș.a.
În 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de „Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate.