Postul Mare, cum mai este numit, este cel mai riguros și mai lung post din calendarul bisericesc
Astăzi, 3 martie 2025, începe Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Acesta este cel mai lung și mai aspru post din tradiția ortodoxă, având o durată de 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Mare. Postul se va încheia pe 19 aprilie 2025, cu o zi înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, care va fi celebrată pe 20 aprilie.Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală și trupească pentru credincioși, simbolizând sacrificiul și speranța. În această perioadă, credincioșii sunt chemați să respecte o dietă strictă, fără produse de origine animală, și să participe la slujbele bisericești.
Ce nu se mănâncă în postul Paștelui ?Timp de 40 de zile, persoanele care vor și pot, din punct de vedere medical, să urmeze postul Mare nu vor consuma carne, lactate, ouă și alte produse alimentare derivate din acestea. Este o perioadă cu restricții alimentare clare, iar excepțiile se fac doar de două ori în cele 40 de zile, mai exact când sunt zile cu dezlegare la pește: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.
Alimente permise în postul MareÎn perioada postului, organismul are nevoie de vitamine, minerale, fibre, proteine și grăsimi bune, alimente care să suplinească lipsa consumului produselor de origine animală, lactate și ouă. Este recomandată o alimentație diversificată, care să includă mai multe categorii de alimente precum: spanac, pătrunjel, urzici, ceapă verde, usturoi, salată verde, leurdă,conopidă, varză, gulii, broccoli, morcovi, cartofi,fasole albă sau roșie, linte, mazăre, năut, cereale integrale și fructe proaspete.
Postul Paștelui nu este doar o perioadă de restricții alimentare, ci și un timp al curățirii trupului și întăririi voinței. Credincioșii sunt încurajați să-și analizeze comportamentul, să-și aprofundeze relația cu Dumnezeu și să cultive virtuți esențiale, precum smerenia, generozitatea și răbdarea.